Zioła stanowią istotną część tradycji związanej z ajurwedą. Wiele z nich stosowano w kuracjach setki lat temu, a dzięki swoim właściwościom, nie tracą na popularności.
Dobroczynne działanie ajurwedycznych ziół obejmuje wiele związanych ze zdrowiem obszarów. My skupimy się na działaniu odchudzającym. Poniżej przedstawimy kilka ziół, które sprawdzą się u osób chcących zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
TRIPHALA
To ziołowa mieszanka, które zawiera trzy indyjskie owoce: amalaki (agrest indyjski), bibhitaki (Terminalia bellirica), haritaki (Terminalia chebula), a każdy ze składników balansuje inną doszę. W triphali wyjątkowe jest to, że działa przede wszystkim na jelita, regulując procesy trawienne, oczyszczając ze złogów i ostatecznie przyczyniając się do utraty masy ciała.
Guggul to wysuszona żywica drzewa o nazwie balsamowiec indyjski. W ajurwedzie od lat stosowana była w celu kontrolowania masy ciała, obecnie stosuje się ją w celu leczenia wysokiego poziomu cholesterolu i otyłości. Korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów. Dostępny jest jako suplement diety.
Kalonji, czyli znana nam dobrze czarnuszka, może pomóc w utracie wagi u osób z otyłością, ochronić wątrobę przed uszkodzeniami, a także zapobiegać wrzodom żołądka. Wśród jej właściwości znajdzie się także obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulacja poziomu cukru we krwi.
Ekstrakty z drzewa vijayasar, znanego również jako indyjskie drzewo kino, mogą pomóc w utracie wagi i redukcji tkanki tłuszczowej. Poprawia poziom glukozy we krwi, a także pomaga wiązać i wydalać toksyny.
Niektórzy zwolennicy ajurwedy zalecają również wymienione niżej naturalne środki wspomagające odchudzanie: punarnava, aloes, ajwain, miód cytrynowy, piperyna.