Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które smakiem i wyglądem przypominają nieco kopytka znane z naszej rodzimej kuchni. Najczęściej przygotowuje się je z ziemniaków, jednak istnieje kilka innych wersji. My prezentujemy przepis na gnocchi z dyni, który znalazł się ostatnio na blogu Ani Starmach.
Sezon na dynie śmiało możemy uznać za otwarty. To lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Warto wspomnieć, że 100 g dyni to niecałe 30 kcal. Ponadto dynia zawiera spore ilości błonnika, karotenu, witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu.
Na blogu Ani Starmach pojawił się przepis na gnocchi z dyni. Przygotowanie tego dania nie jest trudne ani czasochłonne - wystarczy 30 minut.
Dyniowe gnocchi podane ze słodką gruszką i serem pleśniowym – to wytrawne danie, świetne na obiad lub kolację - pisze na blogu jurorka programu "MasterChef".
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gnocchi:
Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko. Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
Karmelizowane gruszki
Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia. Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.
Smacznego!