Herbata ma na świecie wielu zwolenników. Lubiana jest nie tylko za walory smakowe, ale też właściwości, którymi charakteryzuje się każda z odmian. Przedstawimy je poniżej.
W tym tekście opiszemy, w jaki sposób picie herbaty może wpływać na proces redukcji masy ciała i zmniejszenia tkanki tłuszczowej.
ZIELONA HERBATA
Jest bogata w przeciwutleniacze zwane katechinami, które pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów, sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej oraz obniżają poziom glukozy we krwi. Zielona herbata korzystnie wpływa na metabolizm. Wyjątkowym działaniem charakteryzuje się sproszkowana zielona herbata matcha, o której przeczytacie tutaj.
HERBATA PU-ERH
Ten rodzaj herbaty może hamować przyrost masy ciała, jednocześnie obniżając zarówno poziom cukru, jak i poziom trójglicerydów we krwi. Te właściwości sprawiają, że doskonale sprawdzi się jako napój po obfitym posiłku. Pu-erh jest bogata w niezbędne dla organizmu flawonoidy, aminokwasy i sole mineralne.
BIAŁA HERBATA
Zawiera spore ilości katechin powiązanych z utratą kilogramów. Badania wykazują, że regularne picie białej herbaty może przyczynić się do rozpadu komórek tłuszczowych, jednocześnie zapobiegając tworzeniu się nowych. Ponadto biała herbata wspomaga prawidłową pracę jelit i reguluje rytm wypróżnień, co jest istotne podczas odchudzania.
CZARNA HERBATA
Jej właściwości często nie są doceniane. Czarna herbata korzystnie wpływa na trawienie, a także pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi. Należy jednak pamiętać, że ilość garbników zawartych w czarnej herbacie może utrudniać wchłanianie białka i niektórych pierwiastków, takich jak żelazo, dlatego lepiej zrezygnować z niej podczas posiłków.
Każdy z wyżej wymienionych rodzajów herbaty to zdrowa alternatywa dla wysokokalorycznych napojów. W połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną, herbata może przyczynić się do utraty kilogramów i redukcji tkanki tłuszczowej.