Wygląd naszych włosów w dużej mierze zależy od tego, co spożywamy. Produkty do pielęgnacji, które działają od zewnątrz, mogą wpłynąć na wygląd i kondycję włosów, jednak to, czy urosną zdrowe, jest głównie kwestią diety.
Nasze włosy, podobnie jak ciało, potrzebują składników odżywczych i witamin. Gdy czegoś im brakuje, wolniej rosną, wypadają, stają się cienkie i matowe. Można śmiało powiedzieć, że wygląd naszych kosmyków jest odzwierciedleniem sposobu odżywiania.
Istnieje wiele produktów o korzystnym wpływie na jakość pukli. Poniżej przedstawimy niektóre z nich.
BATATY
Słodkie ziemniaki uznawane są za jeden z lepszych pokarmów dla włosów. Zawierają duże ilości beta-karotenu, który przyspiesza wzrost. Bataty zapewniają włosom także nawilżenie i odżywiają je.
SZPINAK
Liście szpinaku są bogate w składniki odżywcze i minerały, w tym witaminę C, witaminę A i żelazo, które są niezbędne do wzrostu włosów. One również wpływają na naturalne nawilżenie skóry głowy.
AWOKADO
Awokado jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Zawiera również dużą ilość witaminy E, która przyspiesza wzrost włosów.
SIEMIĘ LNIANE
Nasiona lnu są nie tylko doskonałym źródłem kwasów 0mega-3 i witaminy C, ale zawierają także wiele składników odżywczych i mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń i cynk.
JAJKA
Jajka mają w sobie białko i biotynę, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu włosów. Regularne spożywanie sprawi, że kosmyki staną się zdrowe, miękkie i gęste. Niedobór biotyny prowadzi z kolei do nasilenia wypadania włosów i rozdwajania się końcówek.