Wegańskie odpowiedniki popularnych ciast. Pyszne, zdrowsze i zdecydowanie bardziej fit!

Jeżeli jesteś na diecie roślinnej, z pewnością już nie raz zdążyłaś się przekonać o tym, że wspólne posiłki z rodziną bywają trudne. Jak smacznie ugościć bliskich, którzy do weganizmu nastawieni są sceptycznie?

Dla niewtajemniczonych, dieta roślinna wydaje się zbyt mało urozmaicona, uboga w przysmaki lub po prostu... bez smaku. Jak udowodnić, że przechodząc na weganizm, nie zrezygnowaliśmy ze słodkich przyjemności? Te trzy przepisy udowadniają, że nie potrzebujemy produktów podchodzenia zwierzęcego, aby przygotować domowe wypieki. Co ciekawe, różnica w smaku jest niezauważalna - wszystko dzięki właściwym proporcjom i dobrym składnikom.

Trzy popularne ciasta w wersji wegańskiej

Najprostsze wegańskie brownie

  • dwa dojrzałe średnie i pokrojone w kostkę awokado;
  • 3/4 filiżanki brązowego cukru;
  • pół filiżanki niesłodzonego kakao;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej;
  • pół filiżanki mąki uniwersalnej.

Przygotowanie: ustaw ruszt na środku piekarnika i rozgrzej go do 180 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia, podane składniki wystarczają na kwadratową blaszkę o boku długości 20 centymetrów. Zmiksuj w blenderze awokado, kakao, proszek do pieczenia, sól i brązowy cukier. Po pewnym czasie dodaj mąkę, a następnie miksuj dalej do całkowitego połączenia się składników. Następnie przełóż masę do blachy, rozprowadź tak, aby powstało równe ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż krawędzie dosięgną do boków naczynia, a włożony w środek ciasta patyczek wyjdzie czysty. Całkowity czas pieczenia powinien zmieścić się w 45 minutach. Ostudź przed pokrojeniem i podaniem.

Wegańskie bezy

  • puszka ciecierzycy garbanzo o niskiej zawartości sodu;
  • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (dwuwinianu potasu);
  • pół filiżanki granulowanego cukru typu demerara lub turbinado;
  • ekstrakt z wanilii;
  • posypka lub barwnik spożywczy do dekoracji.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 100 stopni. Następnie oddziel ciecierzycę od znajdującej się z nią w puszce wody, czyli tzw. aquafaby. Zachowaj płyn - będzie potrzebny do wykonania ciasteczek. Ciecierzycę odstaw do ponownego wykorzystania. Powinnaś mieć 3/4 szklanki aquafaby. Następnie ubij wodę z ciecierzycy w mikserze. Cały czas ubijając płyn, dodawaj stopniowo cukier i wanilię. Miksuj do momentu powstania sztywnej bezowej piany. Jeśli chcesz dodać smakołykowi kolorów, dodaj przed końcem ubijania barwnik spożywczy. Kolejnym krokiem po ubiciu jest przeniesienie bezy do specjalnego rękawa służącego do wyciskania ciasta. Wyciśnij bezy na wyłożone wcześniej papierem do pieczenia blachy. Piecz około godziny, do całkowitego wyschnięcia. Przed podaniem posyp ulubionymi kolorowymi posypkami.

Wegańskie dyniowe batoniki bez pieczenia

Na ciasto:

  • pół filiżanki płatków owsianych;
  • pół filiżanki pestek z dyni;
  • pół filiżanki niesłodzonych wiórków kokosowych;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • szczypta soli;
  • 2/3 filiżanki posiekanych daktyli bez pestek.

Na nadzienie:

  • 1,5 filiżanki puree z dyni;
  • 1/3 szklanki syropu klonowego;
  • łyżeczka wanilii;
  • 1/4 filiżanki stopionego oleju kokosowego;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1,5 łyżeczki cynamonu;
  • 3/4 łyżeczki kardamonu;
  • 3/4 łyżeczki imbiru;
  • 1/4 łyżeczki goździków;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • dwie łyżki mąki kokosowej.

Przygotowanie: aby przygotować spód do ciasta, włóż płatki owsiane, pestki dyni, wiórki kokosowe, cynamon i sól do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż będą drobno zmielone. Dodaj 2/3 szklanki daktyli i miksuj, aż masa będzie gładka i klejąca się. Mieszanina może wyglądać na kruchą, ale powinna trzymać się razem, gdy zostanie ściśnięta między palcami. W razie potrzeby dodaj więcej daktyli, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wyłóż masę na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Na czas przygotowywania nadzienia, umieść blachę ze spodem w zamrażarce. Wtedy wymieszaj puree z dyni z olejem kokosowym, wanilią, syropem klonowym i przyprawami w mikserze. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż wszystko dobrze się połączy. W razie potrzeby dodaj słodzik. Wyjmij blachę ze spodem z zamrażarki i wylej dyniowe nadzienie, równomiernie rozprowadź, przykryj blachę i włóż do lodówki na co najmniej sześć godzin (najlepszy efekt będzie, jeśli ciasto pozostanie w lodówce przez całą noc). Po tym czasie wyjmij ciasto z blachy i pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Podawaj schłodzone.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.