Dla niewtajemniczonych, dieta roślinna wydaje się zbyt mało urozmaicona, uboga w przysmaki lub po prostu... bez smaku. Jak udowodnić, że przechodząc na weganizm, nie zrezygnowaliśmy ze słodkich przyjemności? Te trzy przepisy udowadniają, że nie potrzebujemy produktów podchodzenia zwierzęcego, aby przygotować domowe wypieki. Co ciekawe, różnica w smaku jest niezauważalna - wszystko dzięki właściwym proporcjom i dobrym składnikom.
Przygotowanie: ustaw ruszt na środku piekarnika i rozgrzej go do 180 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia, podane składniki wystarczają na kwadratową blaszkę o boku długości 20 centymetrów. Zmiksuj w blenderze awokado, kakao, proszek do pieczenia, sól i brązowy cukier. Po pewnym czasie dodaj mąkę, a następnie miksuj dalej do całkowitego połączenia się składników. Następnie przełóż masę do blachy, rozprowadź tak, aby powstało równe ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż krawędzie dosięgną do boków naczynia, a włożony w środek ciasta patyczek wyjdzie czysty. Całkowity czas pieczenia powinien zmieścić się w 45 minutach. Ostudź przed pokrojeniem i podaniem.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 100 stopni. Następnie oddziel ciecierzycę od znajdującej się z nią w puszce wody, czyli tzw. aquafaby. Zachowaj płyn - będzie potrzebny do wykonania ciasteczek. Ciecierzycę odstaw do ponownego wykorzystania. Powinnaś mieć 3/4 szklanki aquafaby. Następnie ubij wodę z ciecierzycy w mikserze. Cały czas ubijając płyn, dodawaj stopniowo cukier i wanilię. Miksuj do momentu powstania sztywnej bezowej piany. Jeśli chcesz dodać smakołykowi kolorów, dodaj przed końcem ubijania barwnik spożywczy. Kolejnym krokiem po ubiciu jest przeniesienie bezy do specjalnego rękawa służącego do wyciskania ciasta. Wyciśnij bezy na wyłożone wcześniej papierem do pieczenia blachy. Piecz około godziny, do całkowitego wyschnięcia. Przed podaniem posyp ulubionymi kolorowymi posypkami.
Na ciasto:
Na nadzienie:
Przygotowanie: aby przygotować spód do ciasta, włóż płatki owsiane, pestki dyni, wiórki kokosowe, cynamon i sól do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż będą drobno zmielone. Dodaj 2/3 szklanki daktyli i miksuj, aż masa będzie gładka i klejąca się. Mieszanina może wyglądać na kruchą, ale powinna trzymać się razem, gdy zostanie ściśnięta między palcami. W razie potrzeby dodaj więcej daktyli, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wyłóż masę na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Na czas przygotowywania nadzienia, umieść blachę ze spodem w zamrażarce. Wtedy wymieszaj puree z dyni z olejem kokosowym, wanilią, syropem klonowym i przyprawami w mikserze. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż wszystko dobrze się połączy. W razie potrzeby dodaj słodzik. Wyjmij blachę ze spodem z zamrażarki i wylej dyniowe nadzienie, równomiernie rozprowadź, przykryj blachę i włóż do lodówki na co najmniej sześć godzin (najlepszy efekt będzie, jeśli ciasto pozostanie w lodówce przez całą noc). Po tym czasie wyjmij ciasto z blachy i pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Podawaj schłodzone.