Dietetyczne przekąski na domówce? Spróbuj tych przepisów. Zapewniamy, że nikt się nie zorientuje
Każdy z nas potrzebuje chwili, w której może sobie odpuścić i zwyczajnie się odprężyć. Zorganizowanie domówki może być dobrym pomysłem na weekend, jednak naszym zdaniem lepiej poszukać kompromisu i przygotować przekąski, które nie złamią założeń dietetycznych, a dodatkowo przypadną do gustu przeciwnikom zdrowego odżywiania. Brzmi jak coś niewykonalnego? Z tymi przepisami naprawdę jest to możliwe.
Dietetyczne przekąski na domówkę
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na zdrowe wersje przekąsek, które świetnie sprawdzą się podczas kameralnych imprez w gronie znajomych. Doskonale wiemy, że nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, dlatego zaprezentowane przez nas przepisy nie wymagają wielu składników. Każdy z nich wykonasz maksymalnie w piętnaście minut.
Zgodzicie się pewnie, że nie ma dobrej domówki bez dipów. Skupimy się na nich, ponieważ to właśnie one sprawią, że seler naciowy czy marchew pokrojona w słupki staną się doskonałymi towarzyszami wieczoru - nawet dla opornych.
FIT-DIP Z BURAKÓW
Składniki:
- 6 małych ugotowanych buraków
- 3 łyżki tahini
- 1/2 soku cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- sól morska i pieprz
- kozi ser
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
W blenderze umieść wszystkie składniki oprócz koziego sera i kilku liści mięty. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość posyp kozim serem i udekoruj świeżymi ziołami.
DIP PESTO Z BROKUŁÓW
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanych różyczek brokułów
- 3 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki prażenie płatków migdałowych
- 1/3 szklanki parmezanu
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki sera ricotta
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
KREMOWY DIP Z ORZECHÓW WŁOSKICH I SOCZEWICY
Składniki:
- 2 filiżanki ugotowanej soczewicy
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (prażone wzbogacą smak dipu)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju z orzechów włoskich
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki grubo posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jeśli masz więcej czasu, upraż orzechy włoskie. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Co jeść na diecie przeciwzapalnej? Oto przykładowy jadłospis na trzy dni
-
Trening po pięćdziesiątce. W ten sposób podkręcimy metabolizm i zwalczymy zbędne kilogramy
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Tak wygląda śniadanie Wiktorii Gąsiewskiej. Dietetyczny posiłek dostarczy energii na cały poranek
-
Złote zasady na podkręcenie metabolizmu. Poleca je dietetyczka współpracująca z Jennifer Lopez
- Angelika Mucha pokazuje ćwiczenia. Jej trener ostrzega przed błędami: Uważamy na kolana
- Angelika Mucha pokazuje ćwiczenia. Jej trener ostrzega przed błędami: Uważamy na kolana
- Tak wygląda śniadanie Wiktorii Gąsiewskiej. Dietetyczny posiłek dostarczy energii na cały poranek
- Jak schudnąć po ciąży? Oto proste zasady, które pomogą w powrocie do ulubionej wagi
- Błędy, które popełniamy podczas chodzenia. Eksperci alarmują: W ten sposób spacer nie będzie dobrym treningiem