Dietetyczne przekąski na domówce? Spróbuj tych przepisów. Zapewniamy, że nikt się nie zorientuje

Domówka musi wiązać się ze złamaniem diety? Niekoniecznie. Wystarczy, że zapoznasz się z tymi przepisami na imprezowe dipy w wersji fit.

Każdy z nas potrzebuje chwili, w której może sobie odpuścić i zwyczajnie się odprężyć. Zorganizowanie domówki może być dobrym pomysłem na weekend, jednak naszym zdaniem lepiej poszukać kompromisu i przygotować przekąski, które nie złamią założeń dietetycznych, a dodatkowo przypadną do gustu przeciwnikom zdrowego odżywiania. Brzmi jak coś niewykonalnego? Z tymi przepisami naprawdę jest to możliwe.

Zobacz wideo

Dietetyczne przekąski na domówkę

Poniżej prezentujemy kilka przepisów na zdrowe wersje przekąsek, które świetnie sprawdzą się podczas kameralnych imprez w gronie znajomych. Doskonale wiemy, że nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, dlatego zaprezentowane przez nas przepisy nie wymagają wielu składników. Każdy z nich wykonasz maksymalnie w piętnaście minut. 

Zgodzicie się pewnie, że nie ma dobrej domówki bez dipów. Skupimy się na nich, ponieważ to właśnie one sprawią, że seler naciowy czy marchew pokrojona w słupki staną się doskonałymi towarzyszami wieczoru - nawet dla opornych.

FIT-DIP Z BURAKÓW

Składniki:

  • 6 małych ugotowanych buraków
  • 3 łyżki tahini
  • 1/2 soku cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól morska i pieprz
  • kozi ser 
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

W blenderze umieść wszystkie składniki oprócz koziego sera i kilku liści mięty. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość posyp kozim serem i udekoruj świeżymi ziołami.

DIP PESTO Z BROKUŁÓW

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanych różyczek brokułów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki prażenie płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sera ricotta

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

KREMOWY DIP Z ORZECHÓW WŁOSKICH I SOCZEWICY

Składniki:

  • 2 filiżanki ugotowanej soczewicy
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (prażone wzbogacą smak dipu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju z orzechów włoskich
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki grubo posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jeśli masz więcej czasu, upraż orzechy włoskie. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.