Bez wątpienia nieraz słyszałyśmy o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest w tym powiedzeniu dużo prawdy, bo porządna dawka energii i witamin z rana pomaga nam w funkcjonowaniu na pełnych obrotach. Jeśli mierzysz się z nietolerancją lub alergią na gluten, możesz mieć wrażenie, że twoje opcje na szybkie śniadania się kurczą. Podpowiadamy, jak przygotować zdrowe i smaczne poranne potrawy bez tego składnika.
Zielone warzywa, w tym szpinak, jarmuż czy brokuły, zawierają wiele cennych witamin, które pobudzą nas z rana do działania. Zjedzenie na śniadanie jajek dostarczy nam z kolei potrzebnego białka. Wybierz ulubioną wersję; jajecznicę lub jajka sadzone, do tego dodaj mieszankę zielonych warzyw, pomidory i przyprawy.
Jeśli rano nie wystarcza ci czasu, przygotuj śniadanie przed pójściem spać. Owies jest naturalnie bez glutenu, ale zawsze warto się upewnić, czy wybierana przez nas marka nie produkuje również z innych ziaren, istnieje wtedy prawdopodobieństwo, że w naszych płatkach pojawią się śladowe ilości glutenu, które w przypadku mocnej alergii mogą narobić wiele kłopotu. Płatki ugotuj na wodzie lub mleku roślinnym, dodaj cukier wedle uznania, dorzuć ulubione owoce i orzechy, wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko podgrzać.
Ten wypiek na słodko można wzbogacić o orzechy, aby dostarczyć więcej składników odżywczych. Nasz ulubiony przepis pochodzi z bloga kulinarnego "ErVegan":
Przygotowanie: w misie miksera lub malaksera rozgnieć banany na gładką masę, po czym dodaj do środka olej. W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i zmielone płatki owsiane. Następnie dodaj je do zmielonych bananów i dokładnie połącz ze sobą masy. Odstaw ją na kilka minut, by płatki wchłonęły część wilgoci i napęczniały. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (podane składniki wystarczą na 24-centymetrową keksówkę), a na koniec przelej masę do środka. Po wierchu posyp ciasto posiekanymi wcześniej orzechami i innymi ulubionymi dodatkami. Chlebek piecze się około 25 minut. Sprawdzaj co pewien czas, czy ciasto jest lekko wilgotne - jeśli przegapisz ten moment, będzie suche i zacznie się rozpadać.