Śniadanie bez glutenu? To nie problem! Kilka pomysłów, jak urozmaicić poranne bezglutenowe posiłki

Chociaż sklepy oferują coraz więcej bezglutenowego pieczywa, nie każdemu przypadnie ich smak do gustu. Jest na to jednak kilka sprawdzonych sposobów - te śniadaniowe propozycje zastąpią klasyczne kanapki.

Bez wątpienia nieraz słyszałyśmy o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest w tym powiedzeniu dużo prawdy, bo porządna dawka energii i witamin z rana pomaga nam w funkcjonowaniu na pełnych obrotach. Jeśli mierzysz się z nietolerancją lub alergią na gluten, możesz mieć wrażenie, że twoje opcje na szybkie śniadania się kurczą. Podpowiadamy, jak przygotować zdrowe i smaczne poranne potrawy bez tego składnika.

Śniadania bez glutenu - wypróbuj te przepisy

Jajka z warzywami

Zielone warzywa, w tym szpinak, jarmuż czy brokuły, zawierają wiele cennych witamin, które pobudzą nas z rana do działania. Zjedzenie na śniadanie jajek dostarczy nam z kolei potrzebnego białka. Wybierz ulubioną wersję; jajecznicę lub jajka sadzone, do tego dodaj mieszankę zielonych warzyw, pomidory i przyprawy. 

Nocna owsianka z owocami i orzechami

Jeśli rano nie wystarcza ci czasu, przygotuj śniadanie przed pójściem spać. Owies jest naturalnie bez glutenu, ale zawsze warto się upewnić, czy wybierana przez nas marka nie produkuje również z innych ziaren, istnieje wtedy prawdopodobieństwo, że w naszych płatkach pojawią się śladowe ilości glutenu, które w przypadku mocnej alergii mogą narobić wiele kłopotu. Płatki ugotuj na wodzie lub mleku roślinnym, dodaj cukier wedle uznania, dorzuć ulubione owoce i orzechy, wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko podgrzać.

Bezglutenowy chlebek bananowy

Ten wypiek na słodko można wzbogacić o orzechy, aby dostarczyć więcej składników odżywczych. Nasz ulubiony przepis pochodzi z bloga kulinarnego "ErVegan":

  • trzy dojrzałe, duże banany;
  • dwie i pół szklanki zmielonych na pył płatków owsianych;
  • pół szklanki cukru trzcinowego, jeśli lubimy mocno słodkie ciasta;
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • cztery łyżki neutralnego oleju roślinnego;
  • dwie łyżeczki cynamonu;
  • łyżeczka imbiru;
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • odrobina mielonej wanilii lub około pół łyżeczki waniliowego ekstraktu;
  • szczypta soli;
  • ulubione dodatki: orzechy włoskie, pistacje, migdały, płatki z gorzkiej czekolady lub kokosowe.

Przygotowanie: w misie miksera lub malaksera rozgnieć banany na gładką masę, po czym dodaj do środka olej. W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i zmielone płatki owsiane. Następnie dodaj je do zmielonych bananów i dokładnie połącz ze sobą masy. Odstaw ją na kilka minut, by płatki wchłonęły część wilgoci i napęczniały. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (podane składniki wystarczą na 24-centymetrową keksówkę), a na koniec przelej masę do środka. Po wierchu posyp ciasto posiekanymi wcześniej orzechami i innymi ulubionymi dodatkami. Chlebek piecze się około 25 minut. Sprawdzaj co pewien czas, czy ciasto jest lekko wilgotne - jeśli przegapisz ten moment, będzie suche i zacznie się rozpadać.

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"
Więcej o:
Copyright © Agora SA