Nowy superfoods, którego działanie przyda się w okresie zimowo-jesiennym. Pochodzi prosto z morza

Algi morskie są polecanym przez dietetyków superfoodsem, który zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin. Jednym z najnowszych odkryć jest specyficzny gatunek wodorostów, pochodzący z ciepłych wód znajdujących się blisko Jamajki. Oto jego właściwości.

Wraz ze zmianą sezonu na jesienny, nasz organizm potrzebuje więcej źródeł dobrze przyswajalnych witamin, które podniosą jego odporność na powracające na tę porę roku wirusy. Potrzebnych składników dostarcza nam żywność - warto zwrócić uwagę na wchodzące na rynek nowości, które mogą zostać świetnym elementem uzupełniającym naszą codzienną diet. A tak może się stać z nowym superfoodsem, którym okrzyknięto fioletowy mech morski, znajdujący się w ciepłych wodach przy Jamajce.

Nowy morski superfoods - właściwości

Dlaczego ta niepozorna roślina powinna przyciągnąć naszą uwagę? Na pewno nie tylko ze względu za swój niesamowity kolor, lecz także ilość cennych wartości odżywczych. Roślina ta jest świetnym źródłem niezbędnej nam witaminy D, kwasu foliowego, potasu, magnezu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Taka mieszanka ma pozytywny wpływ na barierę ochronną naszego organizmu. 

Superfoods nie tylko na odporność, lecz także na skórę

Algi i wodorosty od lat znajdują zastosowanie w naszych kosmetyczkach, będąc składnikiem kremu, płynu, maseczek czy serum do twarzy. Nie inaczej jest z fioletową jamajską odmianą - to świetny sposób na poprawienie stanu cery:

Mech morski jest bogaty w siarkę, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wysoka zawartość siarki naprawdę pomaga zmniejszyć nadmierną produkcję sebum w skórze. Wraz z działaniem przeciwbakteryjnym na bakterie trądzikowe, pomaga zmniejszyć nasilenie tej choroby - mówi Jamie Dennis, właściciel The Sea Moss Elixir.

Fioletową roślinę znajdziemy w składach produktów do pielęgnacji, możemy również dodawać ją do potraw, aby zadziałać na skórę od wewnątrz.

Jak przygotować fioletowy superfoods do zjedzenia?

Jeśli udało nam się dostać roślinę, w szybki sposób możemy ją przygotować w roli zdrowego dodatku do sałatek, zup i koktajli. Najpierw namoczmy mech w wodzie, proces powinien trwać około 24 godzin. Następnie odcedzamy, zastępujemy starą wodę nową i gotujemy do uzyskania żelowej konsystencji. Po wystygnięciu dodajemy łyżeczkę superfoodsa do potraw dziennie. Przechowujemy w lodówce do 2-3 tygodni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.