• Link został skopiowany

Anna Lewandowska świętuje 32. urodziny. Naszą uwagę przykuł tort. Przepis na podobny znajdziecie na blogu trenerki

Anna Lewandowska świętuje 32. urodziny. Tort trenerki wygląda na zdrową wersję ciasta z owocami. Przepis na podobnie wyglądający przysmak znalazł się kilka dni temu na blogu Lewandowskiej.
Anna Lewandowska świętuje urodziny
Anna Lewandowska - Instagram, blog hpba.pl

Domowe ciasta wcale nie muszą zawierać kilogramów cukru i masła. Na specjalne okazje bez problemu możemy przygotować pyszne i jednocześnie lekkie smakołyki, które zachwycą podniebienia naszych gości. Przykładem może być apetycznie prezentujące się ciasto na blogu Anny Lewandowskiej.

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na ulubiony sernik

Kokos i cytryna - te dwa smaki naprawdę świetnie ze sobą współgrają. Aby się o tym przekonać, wypróbujcie przepis Lewandowskiej na sernik bazujący na tych dwóch produktach. Celebrytka poleca ciasto w roli urodzinowego tortu - jest prosty do przygotowania, efektownie się prezentuje, a do tego smakuje wyśmienicie!

Składniki - ciasto:

  • cztery jajka;
  • płaska łyżeczka soli;
  • 150 gramów ksylitolu;
  • 150 gramów masła ghee;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 100 gramów posiekanych migdałów;
  • 100 gramów wiórków kokosowych;
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • 80 gramów skrobi kukurydzianej.

Składniki - warstwa cytrynowa:

  • pięć cytryn (skórka i sok);
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej;
  • 50 gramów ksylitolu;
  • trzy jajka;
  • 40 gramów masła ghee;
  • 30 gramów agar-agar;
  • 100 mililitrów wody.

Składniki - krem:

  • 200 gramów kwaśnej śmietany bez laktozy;
  • 400 gramów śmietany bez laktozy;
  • 70 gramów ksylitolu;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 150 mililitrów mleka kokosowego;
  • 30 gramów agar-agar.

Wykonanie

Aby wykonać ciasto ubij białka jajek z solą na sztywną pianę, następnie dodaj 1/3 ksylolitu i dokładnie wymieszaj. Potem w rondelku rozpuść masło, cukier waniliowy i pozostałą część ksylitolu. Podgrzewaj mieszając, przez około 3 minuty, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstaw do wystudzenia. W misce wymieszaj żółtka z posiekanymi migdałami, wiórkami, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodaj zawartość rondelka i ponownie zamieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i jeszcze raz krótko pomieszaj. Przelej masę do formy o średnicy 24 cm, piecz w 170°C przez około pół godziny. Do przygotowania warstwy cytrynowej wymieszaj żółtka z sokiem i startą skórką z cytryny. Dodaj skrobię, ksylitol i wymieszaj przy użyciu trzepaczki. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około pięć minut, cały czas mieszając. Gorącą masę przelej przez sitko. W nowym rondelku wymieszaj agar-agar z gorącą wodą i gotuj około dwóch minut. Wlej masę cytrynową, zamieszaj, przelej na talerz, przykryj folią i wstaw do lodówki na kwadrans. W tym czasie przygotuj krem - wymieszaj mleko kokosowe z agarem, gotuj dwie minuty. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym i ksylolitem, tak aby stała się sztywna. Wymieszaj pięć łyżek śmietany z ciepłym mlekiem kokosowym. Potem dodaj pozostałą część śmietany i dokładnie wymieszaj. Przestygnięte ciasto przekrój na pół, nałóż połowę kremu i warstwę cytrynową, następnie ponownie odrobinę kremu. Całość przykryj drugą częścią ciasta. Za pomocą pozostałej części kremu posmaruj wierzch i boki ciasta. Obsyp całość wiórkami i płatkami kokosowymi. Na wierzch możesz położyć ulubione owoce,

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o: