Anna Lewandowska podzieliła się jednodniowym jadłospisem, który zapewni dawkę zdrowej energii. W zaprezentowanym przez trenerkę i specjalistkę od zdrowego odżywiania znajdziesz: omlet z pomidorkami i fetą, kruszonkę z płatków owsianych, jabłek i malin, filet z kurczaka w ziołach na roszponce z kaszą jaglaną z cukinią i papryką i zupę krem z pietruszki, selera i pomarańczy.
Poniżej przedstawiamy składniki i sposób przygotowania poszczególnych posiłków.
Menu na dziś według Anny Lewandowskiej
ŚNIADANIE:
Omlet z pomidorkami i fetą
Składniki:
- Jajka - 2 sztuki
- Masło klarowane (ghee) - 0,5 łyżeczki
- Mąka kokosowa - 2,5 łyżki
- Mleko kokosowe - 2,5 łyżki
- Pomidorki koktajlowe - 3 sztuki
- Pieprz czarny - szczypta
- Ser typu feta, 16% tł. - 2 plastry (60 g)
- Sól morska - szczypta
- Oregano suszone - 0,25 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, sól, pieprz, oregano i całość zmiksuj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej masę i przykryj pokrywką.
- Gdy masa się zetnie, omlet przerzuć na drugą stronę.
- Omlet wyłóż na talerz, dodaj przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser feta i złóż na pół.
PRZEKĄSKA PORANNA:
Kruszonka z płatków owsianych, jabłek i malin
Składniki:
- Jabłko - 1 sztuka
- Masło klarowane (ghee) - 0,75 łyżeczki
- Maliny - 0,5 szklanki
- Płatki owsiane bezglutenowe - 2 łyżki
- Syrop klonowy - 1,5 łyżki
- Płatki migdałowe - 1 łyżeczka
- Cynamon - 0,5 łyżeczki
- Malina Lio Shake - 0,5 łyżeczki
- Kardamon - szczypta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180*C.
- Jabłko pokrój w plastry.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż do niego jabłko i maliny.
- Wymieszaj płatki owsiane z syropem, płatkami migdałowymi i pozostałymi składnikami.
- Wyłóż kruszonkę na owoce.
- Włóż do piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 15 minut.
OBIAD
Filet z kurczaka w ziołach na roszponce z kaszą jaglaną z cukinią i papryką
Składniki:
- Kasza jaglana - 60 g
- Kurkuma mielona - 0,25 łyżeczki
- Cukinia - 0,5 sztuki
- Masło klarowane (ghee) - 0,75 łyżeczki
- Papryka czerwona - 0,5 sztuki
- Rozmaryn suszony - szczypta
- Pieprz czarny - szczypta
- Pietruszka (liście) - 1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą.
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
- Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodaj kaszę, przyprawy i wymieszaj.
- Na koniec posyp kaszę posiekaną natką pietruszki.
PRZEKĄSKA WIECZORNA:
- Morele suszone niesiarkowane - 4 sztuki (40 g)
- Orzechy laskowe - 7 sztuk (około 10 g)
KOLACJA
Zupa krem z pietruszki, selera i pomarańczy
Składniki:
- Sól morska - szczypta
- Masło klarowane (ghee) - 1 łyżeczka
- Imbir - 0,5 plastra
- Seler korzeniowy - 1,5 plastra (około 100 g)
- Pietruszka (korzeń) - 1 sztuka
- Pieprz cayenne - szczypta
- Marchew - 1 sztuka
- Sezam - 0,5 łyżki (5 g)
- Cebula - 0,5 sztuki
- Pieprz czarny - szczypta
- Kurkuma mielona - 0,25 łyżeczki
- Pestki dyni -1, 5 łyżki (25 g)
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj, imbir zetrzyj na tarce, podsmaż składniki na rozgrzanym tłuszczu
- Pietruszkę, marchew i seler pokrój w kostkę, włóż warzywa do garnka. Zalej wodą do ich przykrycia i gotuj do miękkości.
- Dodaj podsmażoną cebulę z imbirem, wyciśnięty sok, startą skórkę z pomarańczy, przyprawy i całość zblenduj.
- Na talerzu udekoruj krem sezamem i pestkami dyni.