Anna Lewandowska udostępniła zdrowy jadłospis na jeden dzień. Co proponuje dzisiaj?

Na instagramowym profilu Anny Lewandowskiej pojawił się najnowszy jadłospis wraz z przepisami.

Anna Lewandowska podzieliła się jednodniowym jadłospisem, który zapewni dawkę zdrowej energii. W zaprezentowanym przez trenerkę i specjalistkę od zdrowego odżywiania znajdziesz: omlet  z pomidorkami i fetą, kruszonkę z płatków owsianych, jabłek i malin, filet z kurczaka w ziołach na roszponce z kaszą jaglaną z cukinią i papryką i zupę krem z pietruszki, selera i pomarańczy.

Zobacz wideo

Poniżej przedstawiamy składniki i sposób przygotowania poszczególnych posiłków.

 

Menu na dziś według Anny Lewandowskiej

ŚNIADANIE:

Omlet z pomidorkami i fetą

Składniki:

  • Jajka - 2 sztuki
  • Masło klarowane (ghee) - 0,5 łyżeczki
  • Mąka kokosowa - 2,5 łyżki
  • Mleko kokosowe - 2,5 łyżki
  • Pomidorki koktajlowe - 3 sztuki
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Ser typu feta, 16% tł. - 2 plastry (60 g)
  • Sól morska - szczypta
  • Oregano suszone - 0,25 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, sól, pieprz, oregano i całość zmiksuj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej masę i przykryj pokrywką.
  3. Gdy masa się zetnie, omlet przerzuć na drugą stronę.
  4. Omlet wyłóż na talerz, dodaj przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser feta i złóż na pół.

PRZEKĄSKA PORANNA:

Kruszonka z płatków owsianych, jabłek i malin

Składniki:

  • Jabłko - 1 sztuka
  • Masło klarowane (ghee) - 0,75 łyżeczki
  • Maliny - 0,5 szklanki
  • Płatki owsiane bezglutenowe - 2 łyżki
  • Syrop klonowy - 1,5 łyżki
  • Płatki migdałowe - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 0,5 łyżeczki
  • Malina Lio Shake - 0,5 łyżeczki
  • Kardamon - szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180*C.
  2. Jabłko pokrój w plastry.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż do niego jabłko i maliny.
  4. Wymieszaj płatki owsiane z syropem, płatkami migdałowymi i pozostałymi składnikami.
  5. Wyłóż kruszonkę na owoce.
  6. Włóż do piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 15 minut.

OBIAD

Filet z kurczaka w ziołach na roszponce z kaszą jaglaną z cukinią i papryką

Składniki:

  • Kasza jaglana - 60 g
  • Kurkuma mielona - 0,25 łyżeczki
  • Cukinia - 0,5 sztuki
  • Masło klarowane (ghee) - 0,75 łyżeczki
  • Papryka czerwona - 0,5 sztuki
  • Rozmaryn suszony - szczypta
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Pietruszka (liście) - 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
  4. Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Dodaj kaszę, przyprawy i wymieszaj.
  6. Na koniec posyp kaszę posiekaną natką pietruszki.

PRZEKĄSKA WIECZORNA:

  • Morele suszone niesiarkowane - 4 sztuki (40 g)
  • Orzechy laskowe - 7 sztuk (około 10 g)

KOLACJA

Zupa krem z pietruszki, selera i pomarańczy

Składniki:

  • Sól morska - szczypta
  • Masło klarowane (ghee) - 1 łyżeczka
  • Imbir - 0,5 plastra
  • Seler korzeniowy - 1,5 plastra (około 100 g)
  • Pietruszka (korzeń) - 1 sztuka
  • Pieprz cayenne - szczypta
  • Marchew - 1 sztuka
  • Sezam - 0,5 łyżki (5 g)
  • Cebula - 0,5 sztuki
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Kurkuma mielona - 0,25 łyżeczki
  • Pestki dyni -1, 5 łyżki (25 g)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, imbir zetrzyj na tarce, podsmaż składniki na rozgrzanym tłuszczu
  2. Pietruszkę, marchew i seler pokrój w kostkę, włóż warzywa do garnka. Zalej wodą do ich przykrycia i gotuj do miękkości.
  3. Dodaj podsmażoną cebulę z imbirem, wyciśnięty sok, startą skórkę z pomarańczy, przyprawy i całość zblenduj.
  4. Na talerzu udekoruj krem sezamem i pestkami dyni.
Więcej o: