Anna Starmach regularnie dzieli się ze swoimi obserwatorami przepisami na różnorodne dania. Ostatnio na instagramowym profilu jurorki programu "MasterChef" pojawia się wiele słodkich propozycji. Niedawno mistrzyni kuchni udostępniła przepis na bezę, która powinna udać się dosłownie każdemu.
Przepis na bezę jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, jednak efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ciasto można przyozdobić owocami, które przełamią słodycz kremu i doskonale sprawdzą się w towarzystwie lekkiej bezy.
Ostatnio na moim InstaStories furorę zrobiła historia o torcie weselnym! Dziś też będzie słodko i krucho i bardzo pysznie! Ta beza uda się każdemu, nie wierzysz? Spróbuj! - zachęciła na Instagramie Ania Starmach.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Beza:
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.