Jak przygotować posiłek, jeśli pracujemy nad rozrostem masy mięśniowej i utratą tkanki tłuszczowej?

Odpowiedni posiłek to jeden z sekretów sukcesów budowania zdrowej i szczupłej sylwetki. Na jakie produkty stawiać, aby wzmocnić mięśnie, jednocześnie nie prowadząc do rozrostu tkanki tłuszczowej? Podpowiadamy!

Niezależnie od celu ćwiczeń, jaki sobie wyznaczysz, dieta jest bardzo ważnym elementem twojego planu. Jeśli chcesz osiągać lepsze wyniki i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem przyjrzyj się, jak wygląda twój plan żywieniowy na co dzień - czy na pewno dostarczasz wszystkich potrzebnych produktów? Dzisiaj przyglądamy się diecie odpowiedniej dla osób, które marzą o mocnych mięśniach i pozbyciu się nadprogramowej tkanki tłuszczowej.

Posiłek na masę mięśniową, bez rozrostu tkanki tłuszczowej - od czego zacząć?

Pierwszym krokiem powinno być oszacowanie, ile wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, które zależy m.in. od takich czynników, jak nasza płeć, wzrost, wiek oraz tryb życia. Kolejną sprawą jest rozpisanie właściwej ilości makroskładników:

  • białka, które wspomaga wzrost mięśni i naprawę tkanek;
  • węglowodanów, wpływających na naszą wydajność oraz uzupełniające glikogen zawarty w mięśniach i potrzebny do wytwarzania dla nich energii;
  • tłuszczu, wspomagającego m.in. produkcję hormonów.

Odnalezienie właściwego balansu pomiędzy wymienionymi składnikami pozwala na utrzymanie wagi, wzmocnienie organizmu, odpowiedniej pracy hormonów oraz zachowanie właściwej ilości cukru we krwi. 

Jak przygotowywać posiłki? Kilka praktycznych wskazówek

Przekonaj się do gotowania na parze

Brokuły ugotowane w sposób tradycyjny mogą stracić nawet 50 procent właściwości odżywczych. Przygotowanie ich na parze pozwoli zachować większość wartościowych składników. Dodatkowo, warto przekonać się do surowych warzyw - mamy wtedy pewność, że zachowują pełnię witamin i minerałów.

Postaw na produkty o niskim indeksie glikemicznym

Owsianka, słodkie ziemniaki, warzywa nieskrobiowe i gryka - to najlepsze produkty bazowe, które posiadają niski indeks glikemiczny. Indeks ten wyznacza tempo wzrostu glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu. Im jest niższy - tym lepiej.

Pamiętaj o zdrowych tłuszczach

Całkowite wykluczenie tłuszczu z diety jest niemożliwe i niekorzystne dla zdrowia. Tłuszcz pochodzący ze zdrowych źródeł pomaga w przyspieszeniu metabolizmu, co powoduje, że szybciej tracimy tkankę tłuszczową.

Zobacz wideo Jessica Mercedes przechodzi na dietę Adele
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.