Witamina B12 to niezbędny składnik, którego brakuje często nawet osobom jedzącym produkty pochodzenia zwierzęcego. Jako pierwsze źródło witaminy B12 do głowy przychodzi oczywiście mięso. Wielu twierdzi, że nie ma innego zamiennika niż suplementy. Okazuje się jednak, że istnieje kilka wegetariańskich produktów bogatych w ten składnik. Wymienimy je w dalszej części, jednak najpierw skupmy się na temacie niedoborów.
Witamina B12 odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jeżeli nie będziemy dostarczać jej wystarczająco dużo, grozi nam anemia złośliwa. Jej głównym objawem jest zmęczenie, ponieważ nie ma wystarczającej liczby zdrowych krwinek czerwonych, aby dostarczać tlen w całym organizmie. Może się pojawić szereg innych symptomów, takich jak:
Do powikłań niedoboru witaminy B12 należą zaburzenia neurologiczne i słaby podział komórek.
Pamiętajmy, że oprócz mięsa dobrym źródłem witaminy B12 są:
Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, zwiększ ich spożywanie. Inne źródła tego składnika to:
Witamina B12 odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i szpiku, metabolizmie składników odżywczych na energię i syntezowaniu DNA, chroni komórki nerwowe.