Witamina B12. Jak uzupełnić niedobory na diecie bez mięsa? Poznaj wegetariańskie źródła tego składnika

Witamina B12 pełni w organizmie istotne funkcje. Wiele osób na diecie pozbawionej mięsa boryka się z niedoborami. Istnieje jednak kilka wegetariańskich produktów, które pozwolą na uzupełnienie tego składnika.

Witamina B12 to niezbędny składnik, którego brakuje często nawet osobom jedzącym produkty pochodzenia zwierzęcego. Jako pierwsze źródło witaminy B12 do głowy przychodzi oczywiście mięso. Wielu twierdzi, że nie ma innego zamiennika niż suplementy. Okazuje się jednak, że istnieje kilka wegetariańskich produktów bogatych w ten składnik. Wymienimy je w dalszej części, jednak najpierw skupmy się na temacie niedoborów.

Z czym się wiążą niedobory witaminy B12?

Witamina B12 odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jeżeli nie będziemy dostarczać jej wystarczająco dużo, grozi nam anemia złośliwa. Jej głównym objawem jest zmęczenie, ponieważ nie ma wystarczającej liczby zdrowych krwinek czerwonych, aby dostarczać tlen w całym organizmie. Może się pojawić szereg innych symptomów, takich jak:

  • duszność
  • zawroty głowy
  • ból głowy
  • zimne lub mrowienie dłoni i stóp
  • blada lub żółtawa skóra
  • ból w klatce piersiowej
  • drętwienie
  • słabość
  • kłopoty z chodzeniem
  • niewyraźne widzenie
  • nadmierne pocenie
  • gorączka
  • obolały język
  • problemy trawienne

Do powikłań niedoboru witaminy B12 należą zaburzenia neurologiczne i słaby podział komórek.

Najlepsze wegetariańskie źródła witaminy B12

Pamiętajmy, że oprócz mięsa dobrym źródłem witaminy B12 są:

  • mleko
  • ser
  • jogurt
  • jajka

Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, zwiększ ich spożywanie. Inne źródła tego składnika to:

  • grzyby - badania wykazują, że niektóre grzyby (kurki, shitake, lejkowiec dęty, soplówka jeżowata) zawierają witaminę B12.
  • wzbogacona żywność - istnieją produkty wzbogacane o witaminę B12. Są to chociażby niektóre płatki zbożowe czy produkty przeznaczone dla wegan.
  • odżywcze drożdże - ten rodzaj drożdży dodaje się do pożywienia w celu poprawy smaku i zwiększenia wartości odżywczych posiłku. Zwykle są one bogate w witaminę B12 i inne witaminy z grupy B.
  • algi - wytwarzane z suszonych wodorostów nori to nie tylko składnik sushi. Możesz dodać je do sałatki, japońskiego dania z ryżem, a nawet jeść solo w formie przekąski.

Dlaczego tak ważne jest uzupełnianie witaminy B12 w organizmie?

Witamina B12 odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i szpiku, metabolizmie składników odżywczych na energię i syntezowaniu DNA,  chroni komórki nerwowe. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.