Tydzień na diecie wegańskiej raz w miesiącu. Dlaczego warto spróbować wyzwania?

Jeśli chcesz dokonać zdrowszego wyboru i przy okazji pomóc planecie, ale nie jesteś gotowa całkowicie zmienić swojej diety, to wyzwanie może być dobrym początkiem.

Zróżnicowana dieta jest kluczowa, jeśli chcemy prawidłowo o siebie zadbać. Dobrze zaplanowany jadłospis wyłącznie oparty na produktach roślinnych może spełniać nasze zapotrzebowania na energię i wszystkie składniki odżywcze. Powodów do wypróbowania tego modelu odżywiania jest znacznie więcej. Oto niektóre z nich.

Powody, dla których warto spróbować weganizmu

Będziesz bardziej eko

Coraz więcej mówi się o tym, jak produkcja poszczególnych produktów wpływa na naszą planetę. Jak podaje portal Nasza Ziemia, do wyprodukowania kilograma wołowiny potrzeba aż 14,5 tysiąca litrów wody! Dla porównania, obróbka kilograma ziemniaków to już tylko 290 litrów. Wiele ekologów zauważa, że weganizm pomaga oszczędzać niezbędny do życia składnik, którym jest woda. 

Ograniczenie mięsa pozytywnie wpływa na zdrowie

Zwłaszcza, gdy na co dzień zjadamy dużo czerwonego mięsa. Naukowcy od wielu lat badają wpływ diety na nasze zdrowie, nie ma wątpliwości, że jadłospis, w którym królują produkty pochodzenia zwierzęcego nie jest najzdrowszym wyborem. Dieta powinna być zróżnicowana, a mięso nie jest najważniejsze w żywieniowej piramidzie. Badania wykazały, że model odżywiania, w którym zmniejszono ilość produktów pochodzenia zwierzęcego pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, pracę serca, a także zmniejsza wystąpienie cukrzycy typu 2.

Rozwiniesz się kulinarnie

Dieta ograniczona do produktów roślinnych wymaga większej inwencji twórczej. Aby zbudować pełnowartościowe przepisy z pewnością zagłębisz się w pomocne blogi kulinarne i książki kucharskie. Gotowanie może być świetnym hobby, a satysfakcja z wyczarowania czegoś nowego nie pozwoli na nudę w kuchni. 

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.