Ograniczenie tłuszczu jest pierwszą rzeczą, o której pomyślimy, przechodząc na dietę odchudzającą. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że wcale nie musimy, a wręcz nie powinniśmy całkowicie wyrzucać z jadłospisu tego składnika. Tłuszcze możemy podzielić na dwie grupy; te wskazane oraz zabronione podczas odchudzania. Oto ich lista.
Tłuszcze, które źle działają na nasz metabolizm oraz zdrowie zaliczamy do nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład fast foodów i wysoko przetworzonej żywności. Drugim rodzajem, który należy ograniczyć są tłuszcze nasycone, znajdujące się m.in. w czerwonym mięsie, smalcu, śmietanie, wyrobach mlecznych, oleju kokosowym, maśle kakaowym oraz oleju palmowym i olejach z palmowych ziaren.
Tłuszcz nie powinien zostać kompletnie z naszej diety wyrzucony. Dzięki tym czterem produktom dostarczysz ważnych dla ciała substancji, a przy tym wpłyniesz na hormon głodu - tłuszcze wielonienasycone znajdujące się w tej żywności powodują, że dłużej czujemy się syci.
Choć uprawa awokado budzi wiele kontrowersji, owoc jest bardzo zdrowy i jest jednym z najlepszych źródeł zdrowego tłuszczu. W dodatku mieszanka tłuszczu i błonnika stanowi doskonały element diety odchudzającej.
Ryby są bardzo zdrowym mięsem. Łosoś niesie ze sobą szczególnie wiele korzyści. Wysoka zawartość kwasów omega-3 wpływa korzystnie na samą wagę i przemiany metaboliczne. Jedząc mięso łososia dłużej czujemy się syci.
We włoskich orzechach znajdziemy około 80% zdrowego tłuszczu. Ten gatunek orzechów działa też świetnie na poziom cholesterolu, pracę mózgu i serca. Wysoka zawartość kwasów omega-3 wpływa również na hormon głodu.
Choć dodanie oliwy z oliwek do sałatki może zdawać się sprzeczne z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów - niech was myśl ta nie zmyli. W rzeczywistości oliwa wspomaga odchudzanie i pomaga kontrolować masę ciała.