Dieta bez glutenu. Jak oswoić się ze zmianą jadłospisu i na co zwracać uwagę?

Uczulenie na gluten lub jego nietolerancja często wywracają naszą dietę do góry nogami. W jaki sposób dostarczać niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie gotując smacznie i bez glutenu?

Zmiana diety przy złej reakcji naszego organizmu na gluten jest konieczna. Po diagnozie dobrze jest natychmiast wprowadzić najważniejsze zmiany, które koncentrują się na wyłączeniu z menu wszystkich produktów zawierających szkodliwy gluten. Jak sobie z tym poradzić?

Przejście na dietę bezglutenową - od czego zacząć?

Po konsultacji z lekarzem i badaniach, które potwierdzają nietolerancję lub alergię, czas wziąć się za przegląd domowych zapasów i nauczenie się robienia listy zakupów. Jakie produkty są bezpieczne a czego unikać? Pierwszym krokiem powinna być konsultacja z dietetykiem, który dokładnie objaśni, w jaki sposób komponować posiłki. Nieumiejętne eliminowanie poszczególnych składników na własną rękę może spowodować niedobory ważnych minerałów i witamin, takich jak żelazo, wapń, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witamin A, E, D oraz K. Naukowcy potwierdzili, że u osób z celiakią mniejsza ilość tych elementów jest związana z zanikiem kosmków jelitowych, co utrudnia wchłanianie przez organizm poszczególnych składników. Dlatego tak ważna jest dieta oraz właściwa suplementacja.

Dieta bez glutenu - jak jeść?

Najważniejsze w diecie bezglutenowej jest uważne czytanie etykiet produktów, aby mieć pewność, że nie zawierają uczulającego nas białka. Warto wiedzieć, że niewielkie, choć niestety szkodliwe, ilości glutenu mogą znajdować się w kawie, alkoholu czy sosach. Na pakowanej żywności zwykle znajdziemy znak przekreślonego kłosa, który oznacza brak glutenu w składzie. Ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w ten sposób oznaczane są produkty, które zawierają mniej niż 20 mg glutenu na kilogram. W jaki sposób zastępuje się gluten w składzie? W mąkach bezglutenowych i mącznych wyrobach zwykle jest to kukurydza, soczewica, maniok, amarantus, fasola, ziemniaki lub zielony groszek. Ze względu na popularność tej alergii, obecnie w sklepach nie będziemy mieć problemu ze znalezieniem mąk, pieczywa, a nawet ciast i ciastek bez glutenu.

Zobacz wideo Izabela Janachowska o swojej diecie. "Przeszłam na post Dąbrowskiej"
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.