Anna Lewandowska w układanych jadłospisach często uwzględnia osoby z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Jak urozmaicić dietę u osoby z nietolerancją glutenu? Ten przepis na makaron sprawdzi się na obiadowe menu.
Na szczęście, dzisiaj w każdym większym sklepie znajdziemy całą gamę produktów bezglutenowych - od mąk, przez pieczywo, aż po makarony. Wyroby bezglutenowe smakują coraz lepiej, a bogate oferty sklepów sprawiają, że mamy do wyboru różne opcje przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków. Jak zrobić makaron wg przepisu trenerki?
Składniki:
Przygotowanie: ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Zeszklij czosnek na oliwie, a następnie zblenduj go z pestkami dyni, spiruliną, pieprzem, solą, oliwą z oliwek i szpinakiem. Potem połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz dodatkowo posypać makaron z pesto podprażonymi pestkami z dyni.
Gluten jest rodzajem białka występującego w zbożach: pszenicy i jej odmianach, życie i jęczmieniu. Dzięki temu składnikowy wyroby mączne mają swój charakterystyczny smak i konsystencję. Osoby mające uczulenie na gluten tak naprawdę nie tolerują jednego składnika w nim występującego, czyli gliadyny. Naukowcy wciąż badają przyczynę tej nietolerancji oraz alergii, która nieleczona może doprowadzić do celiakii.