Wiele osób dietę paleo nazywa raczej stylem jedzenia niż dietą samą w sobie. Zwolennicy paleo opierają swój jadłospis głównie na produktach, które nawiązują do sposobu odżywiania się naszych przodków, choć jest oczywiście dopasowana do obecnych realiów. W ten sposób w menu osób na paleo znajdują się świeże i jak najmniej przetworzone produkty, a w tym nierafinowane oleje, mięso, ryby, jajka, nasiona i orzechy oraz warzywa. Jak skomponować smaczne przekąski w stylu paleo, które zaspokoją naszą potrzebę podjadania między posiłkami?
Przygotowanie: pokrojoną główkę kalafiora umieść na patelni i zalej mleczkiem kokosowym. Namaczaj przez pół godziny na małym ogniu, co kilka minut mieszając. Po tym czasie przenieś wszystko do blendera i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji.
Przygotowanie: orzechy, pestki i nasiona wymieszaj z miodem i podpraż na oleju kokosowym. Co pewien czas mieszając. Zamiast podprażać, możesz również wypiec mieszankę w piekarniku.
Przygotowanie: zmieszaj dokładnie składniki, najlepiej zmiksuj w blenderze. Następnie uformuj cienkie plasterki krakersów. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
Przygotowanie: umyj i pokrój kalafiora w najmniejsze jak tylko można różyczki. Następnie do miski z kalafiorem dodaj ocet ryżowy i dokładnie wymieszaj. Namaczaj warzywo w occie przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij kalafiora i osusz papierowym ręcznikiem. Wtedy ponownie włóż kalafiora do oddzielnej miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i zamieszaj tak, by mąki otoczyła dokładnie kalafiorowe różyczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. W połowie czasu pieczenie delikatnie przewróć warzywa na drugą stronę.