Co warto jeść w czasie ciąży? Podpowiadamy, jakie produkty są najlepsze dla przyszłych mam

Nie ulega wątpliwości, że w okresie ciąży należy zdrowo się odżywiać. Istnie wiele produków, które szczególnie poleca się kobietom w ciąży. Warto włączyć je do swojej diety.

Ciąża to czas, w którym jedzenie odgrywa istotną rolę. Warto zwrócić uwagę na to, co zjadamy w formie przekąski. Pamiętajmy, że nasze pożywienie karmi nie tylko nas i powinno zapewnić dziecku jak najlepszy start w życie.

Podczas ciąży należy oczywiście zdrowo się odżywiać, ale co to znaczy? Czy musimy rezygnować z ulubionych produktów, na które mamy przecież taką ochotę? Nie musimy. Pod warunkiem, że zawierają te składniki:

  • białko
  • witaminy i minerały
  • zdrowe rodzaje tłuszczu
  • złożone węglowodany
  • błonnik i płyny

Co warto jeść w czasie ciąży?

Produkty mleczne

W czasie ciąży potrzebne jest białko i wapń, które zaspokoją potrzeby rozwijającego się maleństwa. Warto więc postawić na produkty, takie jak mleko, sery i jogurty - w szczególności jogurt grecki. 

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe stanowią doskonałe źródło błonnika, białka, żelaza, magnezu, wapnia i kwasu foliowego, których twój organizm szczególnie potrzebuje podczas ciąży. Ta grupa obejmuje soczewicę, groch, fasolę, ciecierzycę i soję.

Bataty

Słodkie ziemniaki są bogate w beta-karoten, który przekształcany jest w organizmie w niezbędną dla rozwoju dziecka witaminę A. Ponadto bataty zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na układ trawienny. 

Łosoś

Łosoś jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W ciąży warto jeść tłuste ryby, gdyż zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają budować wzrok dziecka i korzystnie wpływają na rozwój mózgu. Dodajmy, że łosoś jest jednym z nielicznych naturalnych źródeł witaminy D. 

Jajka

Jajka bogate są w wysokiej jakości białko, tłuszcz oraz wiele witamin i minerałów. Są także dobrym źródłem choliny (witaminy B4), która jest ważnym składnikiem odżywczym nie tylko dla kobiet w ciąży, ale też matek karmiących piersią. Pomaga zapobiegać nieprawidłowościom rozwojowym mózgu i kręgosłupa. 

Brokuły i zielone warzywa liściaste

Brokuły, jarmuż czy szpinak, zawierają wiele potrzebnych składników odżywczych. Oprócz błonnika, znajdziesz w nich witaminę C, witaminę K, witaminę A, wapń, żelazo, kwas foliowy i potas. 

Chude mięso

Chuda wołowina, wieprzowina i kurczak to doskonałe źródła wysokiej jakości białka . Wołowina i wieprzowina są również bogate w żelazo, cholinę i inne witaminy z grupy B, które należy uzupełniać w czasie ciąży.

Całe ziarna

Produkty pełnoziarniste zawierają duże ilości błonnika i witamin. Znajdziesz je w owsie, komosie ryżowej, brązowym ryżu, pszenicy i jęczmieniu. Niektóre z nich zawierają sporą ilość białka, witamin z grupy B i magnezu.

Awokado

Awokado zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy), witaminę K, potas, witaminę E i witaminę C, dlatego stanowi idealny wybór dla kobiet w ciąży.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.