Anna Starmach podzieliła się przepisem na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. "Najlepsze ciasto na świecie"

Instagram Anny Starmach to źródło kulinarnych inspiracji. Nie brakuje także przepisów na domowe ciasta. Nam najbardziej przypadły do gustu te z owocamu w roli głównej.

Anna Starmach to specjalistka w dziedzinie wypieków. Na jej instagramowym profilu nie brakuje pomysłów na pyszne ciasta i desery. Niektóre z nich są naprawdę proste w przygotowaniu i nie wymagają użycia wielu składników.

Zobacz wideo

Przepis Ani Starmach na pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką

Ostatnio na Instagramie Ani Starmach pojawił się przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Poniżej przedstawiamy udostępniony przez jurorkę przepis.

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, jak dla mnie najlepsze ciasto na świecie. Kto się ze mną zgadza? A może macie innych słodkich faworytów? - czytamy w opisie zdjęcia.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg śliwek
  • 600 g mąki
  • 150 g cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Po tym czasie zaczyn przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.
  3. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.
  4. Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.
  6. Składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzaj w zamrażarce.
  7. Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm).
  8. Na cieście ułóż owoce, skórkami do dołu, posyp obficie kruszonką.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.