Menopauza to proces biologiczny charakteryzujący zmianami hormonalnymi i ustaniem miesiączki. Mogą towarzyszyć temu nieprzyjemne objawy, takie jak uderzenia gorąca, zaburzenia snu i zmiany nastroju, których to chyba wszystkie chciałybyśmy uniknąć. Okazuje się, że pomocna może okazać się modyfikacja diety, oczywiście pod okiem lekarza.
Niektóre sposoby odżywiania są zalecane w celu zrównoważenia poziomu hormonów i złagodzenia objawów klimakterium. Dobrym wyborem może okazać się wysokotłuszczowa dieta o niskiej zawartości węglowodanów, czyli dieta ketogeniczna. Poniżej omówimy wpływ tej diety na kobiety w okresie menopauzy. Pamiętajmy jednak, że nie będzie to dobre rozwiązanie dla każdego, a stosowanie tego sposobu żywienia może nieść za sobą pewne skutki uboczne. My skupimy się jednak na najważniejszych korzyściach
Przyrost masy ciała jest jednym z najczęstszych objawów menopauzy. Wiąże się ze zmianami poziomu hormonów, spowolnieniem metabolizmu i spadkiem zapotrzebowania na kalorie. Niektóre badania wykazują, że zmniejszenie spożycia węglowodanów może pomóc w zapobieganiu przyrostowi masy ciała związanemu z menopauzą .
Wiele kobiet odczuwa zwiększony głód podczas przejścia do menopauzy. Udowodniono jednak, że dieta ketogeniczna może doskonale hamować apetyt i przez dłuższy czas utrzymywać uczucie sytości, co sprawia, że tracimy ochotę na podjadanie, która wzmaga się w okresie menopauzy.
Menopauza wpływa na poziom hormonów płciowych, takich jak estrogen i progesteron, ale też przyczynia się do zmniejszenia wrażliwości na insulinę, co może upośledzać zdolność organizmu do efektywnego wykorzystania insuliny. Dodajmy, że insulina to hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwiobiegu do komórek, gdzie może być używany jako paliwo. Niektóre badania sugerują, że dieta ketogeniczna poprawia wrażliwość na insulinę, przyczyniając się do lepszej kontroli poziomu cukru we krwi.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!