Menopauza to proces biologiczny charakteryzujący zmianami hormonalnymi i ustaniem miesiączki. Mogą towarzyszyć temu nieprzyjemne objawy, takie jak uderzenia gorąca, zaburzenia snu i zmiany nastroju, których to chyba wszystkie chciałybyśmy uniknąć. Okazuje się, że pomocna może okazać się modyfikacja diety, oczywiście pod okiem lekarza.
Niektóre sposoby odżywiania są zalecane w celu zrównoważenia poziomu hormonów i złagodzenia objawów klimakterium. Dobrym wyborem może okazać się wysokotłuszczowa dieta o niskiej zawartości węglowodanów, czyli dieta ketogeniczna. Poniżej omówimy wpływ tej diety na kobiety w okresie menopauzy. Pamiętajmy jednak, że nie będzie to dobre rozwiązanie dla każdego, a stosowanie tego sposobu żywienia może nieść za sobą pewne skutki uboczne. My skupimy się jednak na najważniejszych korzyściach
Przyrost masy ciała jest jednym z najczęstszych objawów menopauzy. Wiąże się ze zmianami poziomu hormonów, spowolnieniem metabolizmu i spadkiem zapotrzebowania na kalorie. Niektóre badania wykazują, że zmniejszenie spożycia węglowodanów może pomóc w zapobieganiu przyrostowi masy ciała związanemu z menopauzą .
Wiele kobiet odczuwa zwiększony głód podczas przejścia do menopauzy. Udowodniono jednak, że dieta ketogeniczna może doskonale hamować apetyt i przez dłuższy czas utrzymywać uczucie sytości, co sprawia, że tracimy ochotę na podjadanie, która wzmaga się w okresie menopauzy.
Menopauza wpływa na poziom hormonów płciowych, takich jak estrogen i progesteron, ale też przyczynia się do zmniejszenia wrażliwości na insulinę, co może upośledzać zdolność organizmu do efektywnego wykorzystania insuliny. Dodajmy, że insulina to hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwiobiegu do komórek, gdzie może być używany jako paliwo. Niektóre badania sugerują, że dieta ketogeniczna poprawia wrażliwość na insulinę, przyczyniając się do lepszej kontroli poziomu cukru we krwi.