Instagramowy profil Ani Starmach to kopalnia kulinarnych inspiracji. Niedawno jurorka "MasterChefa" podzieliła się swoim pomysłem na bardzo prostą w przygotowaniu tartę z pomidorami, która do złudzenia przypomina klasyczną pizzę.
Przepis na pomidorową tartę według Anny Starmach
Jak przyznała Ania, pomidory kupiła na targu. Pomysłem na ich wykorzystanie miała być pomidorowa tarta. Okazało się, że to świetna alternatywa dla włoskiego przysmaku.
Kupiłam dziś tyle pomidorów na targu, że ledwo je doniosłam do domu! No ale jak ja widzę takie pomidory, to się nie umiem powstrzymać! Na pierwszy rzut poszła tarta z pomidorami! Bardzo prosta i bardzo pomidorowa! Niektórym smakiem przypomina pizzę! Idealna propozycja na poniedziałek - czytamy pod postem.
Poniżej przedstawiamy proponowany przez Anię przepis na tartę:
Składniki:
- 1 kg różnych pomidorów (koktajlowe, żółte, malinowe, bawole serce),
- opakowanie ciasta francuskiego (w składzie powinno być masło, nie margaryna),
- 3 kulki mozzarelli,
- garść czarnych oliwek,
- garść świeżej bazylii,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 4 gałązki świeżego tymianku,
- 1 rozbełtane jajko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę otwórz, pozbądź się zalewy, a ser przełóż na sitko i mocno odciśnij. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody.
- Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciasto, zawiń brzegi tak, aby były grubsze i zatrzymywały farsz w środku.
- Na ciasto wyłóż ser, dodaj pomidory, tymianek, oregano, sól pieprz.
- Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Tartę włóż do piekarnika o temperaturze 220 stopni na 20–25 minut.
- Ser powinien się rozpuścić, a ciasto przyrumienić.
- Przed podaniem dodaj oliwki, bazylię i polej oliwą.
Życzymy smacznego!