Odpowiednio skomponowane śniadanie może skutecznie podkręcić metabolizm. Potem wystarczy już tylko utrzymywać swoją przemianę materii na wysokim poziomie, dzięki czemu organizm będzie szybciej spalał tłuszcz.
Opcją, na którą często stawiamy w pierwszym posiłku dnia są jajka. Jest to słuszny wybór, jednak szybko może się okazać, że zabraknie nam pomysłów na kolejne dania z ich wykorzystaniem. Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska, która podzieliła się przepisem na jajeczne muffiny.
Anna Lewandowska jest aktywną użytkowniczką Instagrama, gdzie często dzieli się z obserwatorami pomysłami na zdrowe dania. Dużo przydatnych treści możemy znaleźć także na blogu Lewandowskiej hpba.pl. Niedawno pojawił się tam przepis na muffiny z jajek, który prezentujemy poniżej.
Lubicie jajka na śniadanie? Najczęściej pojawiają się na naszych talerzach w formie jajecznicy lub gotowanej. Czasem warto przygotować je w innej formie. Muffinki jajeczne, na które przepis znajdziecie poniżej, mogą stanowić nie tylko śniadanie, ale też popołudniową przekąskę. Możecie podać je z ulubionymi świeżymi warzywami (papryką, ogórkiem, selerem naciowym, pomidorem) lub sałatką, dzięki czemu stworzycie zbilansowany, odżywczy posiłek - czytamy na blogu Anny.
Proponowany przez trenerkę przepis jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale też nie wymaga od nas dużej ilości czasu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój warzywa i wędlinę w drobną kostkę. Następnie roztrzep jaja z mlekiem i przyprawami. Dodaj mąkę, pokrojone warzywa, szynkę i całość wymieszaj. Wysmaruj masłem foremki na muffiny i napełnij je przygotowaną masą. Piecz przez około 15 minut.
Smacznego!