Śniadanie od Anny Lewandowskiej? Nic trudnego! Wypróbuj przepisy na smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu dania

Śniadanie ma zapewnić nam zastrzyk energii tuż po przebudzeniu. Jak znaleźć czas na przygotowanie pierwszego posiłku w ciągu dnia? Wystarczy postawić na proste i szybkie przepisy, których nie brakuje w propozycjach Anny Lewandowskiej.

Przygotowując pierwsze danie w ciągu dnia, warto zadbać o to, by było pełnowartościowe i smaczne. Nie zawsze mamy jednak wystarczająco dużo czasu z rana, a to często sprzyja wybieraniu szybkich i jednocześnie niezdrowych opcji. Z przepisami Anny Lewandowskiej w kilka minut przygotujemy śniadanie, które zapewni nam odpowiednią dawkę składników odżywczych. 

Zobacz wideo

Przepisy na szybkie śniadanie by Ann - gofry bezglutenowe

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 200 ml bezglutenowego mleka owsianego (lub inne mleko roślinne)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki. Natłuść gofrownicę, do gofrownicy przelej ciasto i piecz je kilka minut. Do takich gofrów poleca się domowe dżemy, konfitury czy też zmiksowane owoce. 

Przepisy na szybkie śniadanie by Ann - owsianka do picia

Składniki:

  • masło migdałowe
  • 2 daktyle (namoczone we wrzątku)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody lub mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 1 garść malin
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Zmiksuj banana z przefiltrowaną wodą (możesz użyć także mleka migdałowego). Dodaj masło migdałowe, pozostałe składniki i ponownie blenduj do momentu, aż całość dobrze się połączy. 

Przepisy na szybkie śniadanie by Ann - kanapka z jajkiem sadzonym i warzywami

Składniki:

  • chleb bezglutenowy lub żytni na zakwasie
  • 1 marchewka
  • kawałek cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/3 czerwonej papryki
  • sezam
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • oliwa z oliwek

Składniki (zielone pesto):

  • 2 garści świeżej rukoli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, cukinię w plastry, polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku około 20 minut do miękkości (warzywa można również zgrillować). W międzyczasie przygotuj pesto: rukolę i bazylię porwij na mniejsze kawałki, dodaj oliwę, posiekane orzechy, przyprawy i całość zblenduj.

Pieczywo posmaruj pesto, obłóż warzywami, ułóż na nich jajko sadzone, udekoruj pomidorkami koktajlowymi, przypraw i posyp sezamem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.