Te niepozorne, niewielkich rozmiarów brązowe nasionka, zawierają ogromną moc. Właściwości siemienia lnianego znały już nasze babcie. Moda na stare sposoby znów wraca, a ten składnik powinien zostać w naszej kuchni na zawsze.
Sole mineralne, białko, błonnik, witamina E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 - to najważniejsze, choć nie wszystkie cenne składniki siemienia lnianego. Włączenie tych płaskich ziarenek do diety może przynieść nam wiele korzyści. Na co ma pozytywny wpływ siemię lniane?
Drobne nasiona możemy dodawać do owsianek czy sałatek, zmiksowane idealnie nadają się do kisieli, puddingów i smoothies. W sklepach znajdziemy również oleje na bazie siemienia lnianego. Jednak najlepsze efekty przynosi codzienne wypijanie zawiesiny z tego składnika. Jak ją przygotować?
Jedną łyżkę stołową nasion wsyp do szklanki i zalej gorącą, jeszcze wrzącą wodą. Odstaw na kwadrans, aby len napęczniał i stworzył zawiesinę o żelowej konsystencji. Najlepiej taką substancję wypijać rano i wieczorem - po połowie szklanki. Pierwszych efektów możemy się spodziewać już po miesiącu.
Siemię lniane możemy też włączyć w roli pielęgnacyjnego kosmetyku. Z nasion można przygotować maski do włosów i skóry głowy. Sprawdzi się również w roli naturalnej maseczki do twarzy, która złagodzi zaczerwienienia i sprawi, że cera będzie wyglądać na wypoczętą, młodszą i odświeżoną.