Dieta Montignaca kusi wiele osób faktem, że nie będzie trzeba liczyć kalorii. Autor tego modelu odżywiania, Michel Montignac twierdzi, że znacznie ważniejsze jest pilnowanie właściwego indeksu glikemicznego spożywanych posiłków. Co to oznacza i jak stosować dietę?
Najważniejszą zasadą diety jest pilnowanie, aby nasz jadłospis opierał się o produkty z niskim indeksem glikemicznym, który odpowiada za skoki glukozy w organizmie. Im szybciej wzrośnie jej poziom, tym szybciej będziemy głodni. Z tego względu na liście dozwolonych produktów Montignaca znajdują się następujące produkty:
Z kolei niepolecanymi produktami, które posiadają wysoki IG są m.in.: jasne pszenne pieczywo, słodkie bułki, kasza jaglana i kukurydziana oraz manna, słodycze, banany, miód oraz suszone owoce.
Ten model odżywiania składa się z dwóch części. Podczas pierwszej fazy skupiamy się na redukcji tkanki tłuszczowej. Indeks glikemiczny spożywanych produktów powinien wynosić nie więcej, niż 33 IG. Druga faza to czas, w którym staramy się utrzymać wcześniej osiągnięte efekty. Tym razem indeks glikemiczny nie powinien przekraczać 50. Skąd wziąć tę wiedzę? Na zaufanych stronach dotyczących różnych diet i składów poszczególnych produktów znajdziemy tabelki z wykazem IG.