Dieta Montignaca - nie liczysz kalorii i chudniesz. Pamiętaj jednak, aby zwracać uwagę na jedną rzecz

Dieta Montignaca pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, bez pilnowania kaloryczności posiłków. Jej główna zasada mówi, aby zwracać uwagę na inny składnik każdego posiłku.

Dieta Montignaca kusi wiele osób faktem, że nie będzie trzeba liczyć kalorii. Autor tego modelu odżywiania, Michel Montignac twierdzi, że znacznie ważniejsze jest pilnowanie właściwego indeksu glikemicznego spożywanych posiłków. Co to oznacza i jak stosować dietę?

Dieta Montignaca  - główne założenia

Najważniejszą zasadą diety jest pilnowanie, aby nasz jadłospis opierał się o produkty z niskim indeksem glikemicznym, który odpowiada za skoki glukozy w organizmie. Im szybciej wzrośnie jej poziom, tym szybciej będziemy głodni. Z tego względu na liście dozwolonych produktów Montignaca znajdują się następujące produkty:

  • ryby;
  • oliwa z oliwek;
  • produkty z nieoczyszczonych zbóż;
  • pełnoziarnisty ryż;
  • makaron razowy;
  • chude mięso;
  • rośliny strączkowe;
  • zielone warzywa;
  • pomidory;
  • papryka;
  • grejpfruty;
  • morele;
  • brzoskwinie;
  • pomarańcze.

Z kolei niepolecanymi produktami, które posiadają wysoki IG są m.in.:  jasne pszenne pieczywo, słodkie bułki, kasza jaglana i kukurydziana oraz manna, słodycze, banany, miód oraz suszone owoce.

Dieta Montignaca zawiera dwie fazy

Ten model odżywiania składa się z dwóch części. Podczas pierwszej fazy skupiamy się na redukcji tkanki tłuszczowej. Indeks glikemiczny spożywanych produktów powinien wynosić nie więcej, niż 33 IG. Druga faza to czas, w którym staramy się utrzymać wcześniej osiągnięte efekty. Tym razem indeks glikemiczny nie powinien przekraczać 50. Skąd wziąć tę wiedzę? Na zaufanych stronach dotyczących różnych diet i składów poszczególnych produktów znajdziemy tabelki z wykazem IG.

Zobacz wideo Jak Honorata Skarbek dba o figurę i czy jest na jakiejś diecie? Zdradza też, ile waży
Więcej o: