Dieta 5:2 skradła serca wielu gwiazdom. Na czym polega? Zobacz przykładowy jadłospis

Dieta 5:2 opiera się na bardzo prostych zasadach, które nie wymagają wprowadzenia restrykcyjnych zmian ani wyszukanych składników. Jak ją stosować?

Szybka dieta, czyli dieta 5:2 może być dobrym sposobem na wypróbowanie czegoś nowego. Ten model odżywiania cenią sobie m.in. Jennifer Aniston oraz Miranda Kerr. Nic dziwnego, można ją stosować z prawdziwym zadowoleniem dzięki jej prostym założeniom. Na czym polega ulubiona dieta gwiazd?

Dieta 5:2 - główne założenia

Pierwszą i najważniejszą zasadą tego modelu odżywiania jest podzielenie naszego tygodnia na pięć dni normalnego jedzenia oraz dwóch dni postu, kiedy spożywamy zaledwie 500-600 kalorii. Nie mamy wymagań, co konkretnie powinno znaleźć się na talerzach, co oczywiście nie oznacza, że w naszym menu mogą zagościć fast-foody. Cały czas pilnujemy, by jeść zdrowo, a posiłki konstruować powinno się z jak najmniej przetworzonej żywności. Tym nie mniej, jeśli po dniowym poście masz ochotę na ulubione tacos - nic nie stoi na przeszkodzie, aby je skosztować! Bardzo ważne jest pamiętanie o tym, by postu nie robić dwa dni pod rząd - trzeba je "przepleść" pomiędzy dni "normalnego" jedzenia.

Dieta 5:2 - przykładowy jadłospis na dni postu

Tuńczyk z warzywami (280 kcal)

Przygotuj 120-gramowy kawałek świeżego tuńczyka i smaż na patelni z każdej strony, nie dłużej niż jedną minutę. Pokrój połowę dużego awokado na małą kostkę, dodaj posiekany szczypiorek, jedną łyżeczkę oliwy z oliwek i sok z połowy limonki. Rozdrobnij około ćwierć małej fioletowej kapusty i dodać niewielką ilość posiekanego świeżego rozmarynu, jedną łyżkę stołową oleju z pestek winogron, łyżkę octu ryżowego i dopraw do smaku. 

 Stek z ciecierzycą (405 kcal)

Przygotuj 200 gramów steku; i przekrój na pół - do tego dania wykorzystasz tylko połowę. Najlepiej zużyć kawałki rumsztyku lub filetów, ponieważ są one najchudsze i dają większą zawartość białka w porcji. Smaż do pożądanego smaku w niewielkiej ilości oleju kokosowego. Dopraw i odstaw. W osobnym garnku podgrzej puszkę gotowej ciecierzycy odsączonej z wody - można użyć całej puszki. Dodaj paprykę wędzoną w przyprawie, mieloną kolendrę i suszoną kurkumę dla dodatkowej dawki składników odżywczych. Podawaj z gotowanymi na parze różyczkami kalafiora.

Jogurtowe śniadanie (505 kcal)

W misce na płatki zmieszaj cztery łyżki niskotłuszczowego zwykłego jogurtu z dwiema łyżkami jogurtu kokosowego. Dodaj drobno posiekane kawałki jabłka i pół papai. Posyp jedną łyżeczką drobno posiekanych migdałów. Jeśli lubisz kawę, spróbuj cappuccino na mleku kokosowym.

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.