Dieta roślinna nie musi być nudna - wypróbuj zdrowe przepisy na wegańskie burgery

Kuchnia wegańska to nie tylko sałatki - z warzyw możesz wyczarować potrawy, które do złudzenia będą przypominać mięsne odpowiedniki. Burgery ze zdrowych składników do miła odmiana w menu.

Wielbiciele kuchni wegańskiej udowadniają na każdym kroku, że gotowanie na bazie roślinnej wcale nie jest skomplikowane i może być różnorodne. Burgery wegańskie świetnie się sprawdzą, jako smaczny i zdrowy zamiennik mięsnej wersji. 

Dwa wegańskie burgery - idealne na domowe przyjęcia

Północnoafrykański burger ze słodkich ziemniaków (składniki na 8 porcji)

  • łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek;
  • dwie szklanki ugotowanych, obranych ze skórki batatów i zmielonych w blenderze. 
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych;
  • 3/4 szklanki posiekanej cebuli;
  • pół filiżanki orzeszków ziemnych;
  • pół filiżanki posiekanej kolendry;
  • dwie łyżki mielonego świeżego imbiru;
  • dwa posiekane ząbki czosnku;
  • 1,5 łyżeczki kminku;
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Blaszkę do pieczenia nasmaruj olejem roślinnym. W misce umieść zblendowane bataty, płatki owsiane, cebulę, orzeszki ziemne, kolendrę, imbir, czosnek, kminek i sól. Dokładnie wymieszaj składniki, następnie uformuj z powstałej masy placki i przełóż na blachę. Piecz około 15 minut, aż kotlety się zarumienią z jednej strony, potem przewróć je na drugą i piecz kolejne 15 minut. Podawaj w bułce lub same z sałatą i pomidorem.

Pikantne burgery z czarnej fasoli i kukurydzy (składniki na 4 porcje)

  • łyżka oliwy z oliwek;
  • mała pokrojona w kostkę cebula;
  • dwa posiekane ząbki czosnku;
  • posiekana papryczka jalapeno;
  • łyżeczka suszonego oregano;
  • pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki;
  • kukurydza z jednej kolby;
  • puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej;
  • pół szklanki bułki tartej;
  • cztery łyżeczki chili w proszku;
  • łyżka świeżo zmielonej kolendry;
  • pół łyżeczki zmielonego kminku;
  • pół łyżeczki soli;
  • pół szklanki mąki uniwersalnej;
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: podgrzej łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek, cebulę, papryczkę jalapeno i oregano. Podgrzewaj przez 8-10 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czerwoną paprykę i kukurydzę, dokładnie zamieszaj i dalej podsmażaj, aż papryka będzie miękka. Zetrzyj na tarce czarną fasolę. Wymieszaj razem cebulową mieszankę, bułkę tartą, chili w proszku, kminek, kolendrę i sól razem ze startą fasolą. Uformuj cztery placki i obtocz je z obu stron w mące. Podgrzej łyżkę oliwy na patelni, a następnie podsmażaj na niej placki, aż się zarumienią (około ośmiu minut z każdej strony).

Zobacz wideo Zosia Ślotała o swojej diecie: Próbuję nie jeść mięsa. "Jest ciężko znaleźć zamienniki"
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.