Wielbiciele kuchni wegańskiej udowadniają na każdym kroku, że gotowanie na bazie roślinnej wcale nie jest skomplikowane i może być różnorodne. Burgery wegańskie świetnie się sprawdzą, jako smaczny i zdrowy zamiennik mięsnej wersji.
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Blaszkę do pieczenia nasmaruj olejem roślinnym. W misce umieść zblendowane bataty, płatki owsiane, cebulę, orzeszki ziemne, kolendrę, imbir, czosnek, kminek i sól. Dokładnie wymieszaj składniki, następnie uformuj z powstałej masy placki i przełóż na blachę. Piecz około 15 minut, aż kotlety się zarumienią z jednej strony, potem przewróć je na drugą i piecz kolejne 15 minut. Podawaj w bułce lub same z sałatą i pomidorem.
Przygotowanie: podgrzej łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek, cebulę, papryczkę jalapeno i oregano. Podgrzewaj przez 8-10 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czerwoną paprykę i kukurydzę, dokładnie zamieszaj i dalej podsmażaj, aż papryka będzie miękka. Zetrzyj na tarce czarną fasolę. Wymieszaj razem cebulową mieszankę, bułkę tartą, chili w proszku, kminek, kolendrę i sól razem ze startą fasolą. Uformuj cztery placki i obtocz je z obu stron w mące. Podgrzej łyżkę oliwy na patelni, a następnie podsmażaj na niej placki, aż się zarumienią (około ośmiu minut z każdej strony).