• Link został skopiowany

Letnie słodkości od Ewy Chodakowskiej. Jest pysznie, zdrowo i fit!

Jeśli w lecie czujesz zwiększoną potrzebę na coś słodkiego, ale boisz się pustych kalorii, koniecznie wypróbuj kilka kuchennych inspiracji Ewy Chodakowskiej.
Ewa Chodakowska - przepisy fit
Ewa Chodakowska - Instagram

Ewa Chodakowska ma słabość do smaku słodkiego. Pilnowanie zdrowej diety oraz treningi nie muszą wykluczać słodkich przyjemności - wystarczy wiedzieć, z czego przygotować smakołyki. Te przepisy pojawiły się w najnowszym jadłospisie trenerki - na pewno pomogą zaspokoić apetyt na słodki smak, dostarczając jednocześnie wielu witamin.

Przepisy Ewy Chodakowskiej
Przepisy Ewy Chodakowskiej Ewa Chodakowska - Instagram

Słodkie propozycje od Ewy Chodakowskiej

Płatki z morelami (225 kcal)

  • duża morela;
  • trzy orzechy włoskie;
  • trzy łyżki płatków owsianych;
  • kilka kropel miodu pszczelego.

Przygotowanie: płatki zalej ciepłą wodą do ich wysokości i odstaw na 10 minut. Później wymieszaj z pokruszonymi orzechami i miodem. Na koniec dodaj pokrojoną morelę.

Jaglanka z borówkami (447 kcal)

  • pięć łyżek suchej kaszy jaglanej;
  • pół średniej wielkości banana;
  • mała garść borówek amerykańskich;
  • dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika;
  • pół szklanki mleka migdałowego.

Przygotowanie: przepłucz kaszę pod zimną wodą, następnie gotuj na mleku migdałowym. Przełóż do miseczki i dodaj pokrojonego banana i pozostałe składniki.

Lody migdałowe (210 kcal)

  • 20 gramów migdałów;
  • pół szklanki naturalnego jogurtu.

Zmiksuj migdały ze schłodzonym jogurtem. Przełóż do pojemnika i włóż na kilka godzin do zamrażarki.

Twarożek z nektarynką (484 kcal)

  • pół kostki, czyli 150 gramów sera białego twarogowego półtłustego;
  • pięć łyżek jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
  • jedna nektarynka bez pestki;
  • po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej;
  • łyżka gryczanych otrębów;
  • dwie kromki pełnoziarnistego żytniego chleba.

Przygotowanie: wymieszaj ser, jogurt, przyprawy i otręby oraz pokrojoną nektarynkę, podawaj z pieczywem.

Makaron z jagodami i jogurtem (540 kcal)

  • 70 gramów pszennego pełnoziarnistego makaronu;
  • 100 gramów sera twarogowego półtłustego;
  • 70 gramów jagód;
  • dwie łyżki wiórków kokosowych;
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie: makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i przestudź. Posyp pokruszonym serem i jagodami. Zmiksuj jogurt, wiórki i cynamon i polej makaron.

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach
Więcej o: