Ewa Chodakowska ma słabość do smaku słodkiego. Pilnowanie zdrowej diety oraz treningi nie muszą wykluczać słodkich przyjemności - wystarczy wiedzieć, z czego przygotować smakołyki. Te przepisy pojawiły się w najnowszym jadłospisie trenerki - na pewno pomogą zaspokoić apetyt na słodki smak, dostarczając jednocześnie wielu witamin.
Przepisy Ewy Chodakowskiej Ewa Chodakowska - Instagram
Słodkie propozycje od Ewy Chodakowskiej
Płatki z morelami (225 kcal)
- duża morela;
- trzy orzechy włoskie;
- trzy łyżki płatków owsianych;
- kilka kropel miodu pszczelego.
Przygotowanie: płatki zalej ciepłą wodą do ich wysokości i odstaw na 10 minut. Później wymieszaj z pokruszonymi orzechami i miodem. Na koniec dodaj pokrojoną morelę.
Jaglanka z borówkami (447 kcal)
- pięć łyżek suchej kaszy jaglanej;
- pół średniej wielkości banana;
- mała garść borówek amerykańskich;
- dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika;
- pół szklanki mleka migdałowego.
Przygotowanie: przepłucz kaszę pod zimną wodą, następnie gotuj na mleku migdałowym. Przełóż do miseczki i dodaj pokrojonego banana i pozostałe składniki.
Lody migdałowe (210 kcal)
- 20 gramów migdałów;
- pół szklanki naturalnego jogurtu.
Zmiksuj migdały ze schłodzonym jogurtem. Przełóż do pojemnika i włóż na kilka godzin do zamrażarki.
Twarożek z nektarynką (484 kcal)
- pół kostki, czyli 150 gramów sera białego twarogowego półtłustego;
- pięć łyżek jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
- jedna nektarynka bez pestki;
- po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej;
- łyżka gryczanych otrębów;
- dwie kromki pełnoziarnistego żytniego chleba.
Przygotowanie: wymieszaj ser, jogurt, przyprawy i otręby oraz pokrojoną nektarynkę, podawaj z pieczywem.
Makaron z jagodami i jogurtem (540 kcal)
- 70 gramów pszennego pełnoziarnistego makaronu;
- 100 gramów sera twarogowego półtłustego;
- 70 gramów jagód;
- dwie łyżki wiórków kokosowych;
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie: makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i przestudź. Posyp pokruszonym serem i jagodami. Zmiksuj jogurt, wiórki i cynamon i polej makaron.
Zobacz wideo
Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach