Węglowodany jeszcze do niedawna nie cieszyły się dobrą renomą. Jednak, co udowadniają dietetycy, ich rola w naszym odżywianiu jest niezwykle ważna. To niezbędny markoskładnik, aby nasze ciało funkcjonowało prawidłowo. Z czego przyrządzać posiłki, które nam zapewnią ich odpowiednią ilość? Sprawdzą się te dwa przepisy.
Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszaj łyżkę oliwy ze szpinakiem, rukolą i pokrojonymi pomidorami koktajlowymi. Pokrój tofu w kostkę, a następnie, w oddzielnej miseczce obtocz w kurkumie i wędzonej papryce. Rozgrzej patelnię, skrop odrobiną oleju i podsmaż tofu. Wymieszaj tofu z makaronem i warzywami. Na koniec posyp wszystko pestkami.
Przygotowanie: Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię i podsmaż na niej pokrojonego w plasterki selera oraz sprasowany czosnek. Następnie wsyp suchą kaszę i tymianek. Po dwóch minutach dodaj na patelnię gorącą wodę i sos sojowy, zamieszaj, zmniejsz ogień i gotuj dalej pod przykryciem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, rodzynki, papryczkę bez pestek, gotuj kolejne 15 minut. W międzyczasie umyj jarmuż, oderwij liście od twardej łodygi i posiekaj je, a następnie dodaj do potrawy, wymieszaj i trzymaj przez trzy minuty pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i delikatnie mieszając gotuj przez kolejne 2-3 minuty.