Nowy trend żywieniowy: mikroliście. Czym są i jakie mają zastosowanie w diecie?

Mikroliście nie tylko sprawiają, że potrawy wyglądają na bardziej apetyczne, lecz także pozwalają dostarczyć wielu cennych witamin i minerałów. Czym są dokładnie i jak włączyć je do menu?

Mikroliście to innymi słowy zbiór ziół oraz warzyw, które znajdują się pomiędzy kiełkami a dorosłą rośliną. Możemy je hodować samodzielnie w domu, niezależnie od pory roku. To bardzo zdrowy i smaczny dodatek do naszej codziennej diety.

Mikroliście - najczęściej spotykane odmiany

Na talerzu w restauracji zwykle dostaniemy szpinak, jarmuż, rzodkiew, rukolę, groszek i brokuły oraz buraki. Dzięki temu, że mikroliście znajdują się we wczesnym stadium rozwoju, zawierają niesamowicie duzo witamin i minerałów. Inny jest również smak roślin - dużo bardziej intensywny i wyrazisty niż warzyw o docelowych rozmiarach. Przeprowadzane ostatnio badania udowadniają, że w młodych liściach znajduje się zdecydowanie więcej nie tylko składników odżywczych, lecz także cennych przeciwutleniaczy. 

W jaki sposób włączyć mikroliście do diety?

Jeśli jesteście zaintrygowani właściwościami mikroliści, warto wyposażyć się w nasiona i doniczki - świeże rośliny smakują zdecydowanie lepiej. Młoda zielenina doskonale nadaje się na dodatek do wrapów, kanapek, burgerów, sałatek czy domowych koktajli. Dobrym pomysłem jest ich wykorzystanie przy robieniu sushi, jajecznicy, czy jako przyprawa do wyostrzenia smaku sosów, pesto czy dipów.

Mikroliście - przykładowy przepisy

Różowy chłodnik buraczano-rzodkiewkowy

  • 250 mililitrów naturalnego jogurtu;
  • dwie garści mikroliści buraka;
  • dwie garści mikroliści rzodkiewki;
  • trzy rzodkiewki;
  • ugotowany burak;
  • jajka na twardo do podania.

Przygotowanie: ugotuj buraka do miękkości w osolonej wodzie, po przestygnięciu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie wymieszaj z jogurtem. Umyj porządnie mikroliście i posiekaj na drobne kawałki. Zetrzyj rzodkiewkę i dodaj składniki do jogurtu, dokładnie wymieszaj i zblenduj na gładką masę. Podawaj po schłodzeniu z ugotowanym jajkiem. Po wierzchu możesz udekorować chłodnik mniejszą garstką mikroliści. Doskonale smakuje z kilkoma kroplami cytryny i pokrojonym ogórkiem.

Szybka sałatka szpinakowo-buraczana

  • porządna garść mikroliści szpinaku i buraka;
  • ser kozi (ok. 150 gramów);
  • sok z połowy cytryny;
  • pieprz i sól do smaku;
  • kilka plastrów suszonych pomidorów z oleju;
  • pestki słonecznika;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • ugotowany burak.

Przygotowanie: ugotuj buraka, po przestygnięciu obierz go ze skórki i pokrój w paski. W ten sam kształt pokrój ser, odsączone od oleju pomidory. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj razem z łyżką oliwy i pestkami, skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawy do smaku, jeszcze raz zamieszaj do połączenia składników.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.