Anna Lewandowska jest już prawie na półmetku swojego treningowego wyzwania. Nie zapomina, by w tym czasie udzielać również wskazówek, dotyczących zdrowego odżywiania. W kuchennych inspiracjach trenerki pojawiły się dwa przepisy, w składzie których znajdziemy bób - to niepozorne warzywo kryje w sobie moc witamin i potrzebnych wartości odżywczych. Jak go przyrządzić?
Przygotowanie: natrzyj mięso solą, pieprzem i papryką, pozostaw na kwadrans, aby wchłonęły się przyprawy. Ugotuj bób w osolonej wodzie (ok. 15 minut), a następnie wypłucz go w zimnej wodzie, wystudź i obierz z łusek. Rozgrzej połowę tłuszczu na patelni i grilluj mięso. Zblenduj bób z sokiem z cytryny i pozostałą częścią masła na gładkie puree, dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj. Przełóż puree na talerz, grillowanego kurczaka pokrój w plastry i ułóż na puree. Kaszę przepłucz pod bieżącą zimną wodą, a następnie ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Podawaj razem z puree i kurczakiem.
Przygotowanie: przepłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą i gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotuj bób w osolonej wodzie, powinno ci to zająć około 15 minut, a następnie przepłucz warzywo w zimnej wodzie, wystudź i obierz z łusek. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty w prasce czosnek. Dodaj ugotowaną kaszę, bób, pokrojoną w kostkę cukinię, szpinak i przyprawy na patelnię, dokładnie wymieszaj i duś około pięciu minut.
Warzywo w 100 gramach zawiera tylko 76 kcal - to naprawdę mało, biorąc pod uwagę, ile zawiera w sobie składników odżywczych. Bób to doskonałe źródło białka, błonnika, węglowodanów, sodu, żelaza i magnezu. Warto wiedzieć, że zjedzenie bobu pozostawi nas na dłużej z uczuciem sytości, jednocześnie poprawiając nasz metabolizm. To dobry składnik diety dla osób, które stawiają na aktywny tryb życia.