Stosujesz dietę niskowęglowodanową? Koniecznie wystrzegaj się tych błędów, jeśli chcesz schudnąć

Przez te błędy stosowanie diety niskowęglowodanowej może nie przynosić zamierzonych efektów. Na co należy zwrócić uwagę?

Wybór diety niskowęglowodanowej oznacza ograniczenie liczby i bardzo często także rodzajów spożywanych węglowodanów. Taki model odżywiania na pierwszym miejscu stawia białko i zdrowe tłuszcze. Często w menu pojawiają się warzywa niezawierające skrobi. To wszystko może pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów, jeżeli unikamy pewnych błędów, które mogą nam mocno zaszkodzić.

Dieta niskowęglowodanowa - unikaj tych błędów

Mało węglowodanów i mało tłuszczu

Po obniżeniu zawartości węglowodanów myślisz o ograniczeniu tłuszczu? To duży błąd. Twoja dieta będzie w ten sposób narażona na zbyt niską kaloryczność. Tłuszcz jest potrzebny, gdyż pełni rolę alternatywnego źródła energii. 

Jedzenie zbyt dużej ilości przetworzonego mięsa

Przetwory mięsne obejmują paczkowane wędliny, bekon, kiełbasę i parówki. Te przysmaki często zawierają azotany i azotyny, czyli konserwanty, które są związane z wyższym ryzykiem raka żołądka. Skoncentruj się na jedzeniu minimalnie przetworzonych mięs, takich jak świeży kurczak i ryby. Niezależnie od planu, trzymanie się świeżej, nieprzetworzonej żywności - jak najbardziej zbliżonej do jej naturalnego stanu - będzie zdrowsze.

Za mało błonnika

Kiedy koncentrujesz się na białku i tłuszczu, możesz przegapić błonnik, który jest niezwykle ważnym elementem diety. Staraj się jeść różnorodne warzywa i pamiętaj, aby uwzględnić opcje bogate w błonnik, takie jak szparagi, kapusta chińska, brokuły, brukselka i karczochy. Włączenie do diety nasion, takich jak chia, konopie i len, może również pomóc w zwiększeniu spożycia tego składnika.

Jedzenie ciągle tych samych posiłków

Kurczak, sałatka i tak w kółko. Nic dziwnego, że znudziła ci się dieta niskowęglowodanowa i nie możesz już patrzeć na sałatkę z kurczaka. Kluczem do sukcesu każdej metody odżywiania jest zachowanie różnorodności posiłków. Bądź kreatywny w kuchni i wypróbuj nowe przepisy.

Wykonywanie intensywnych treningów w pierwszym tygodniu

Gdy organizm dostosowuje się w pierwszym lub drugim tygodniu do diety niskowęglowodanowej, prawdopodobnie czujesz się osłabiona, a do tego masz mniej energii. To nie jest dobry czas na długą wycieczkę rowerową lub intensywne zajęcia typu crossfit. Twoje ciało potrzebuje czasu, aby przestawić się na używanie tłuszczu jako źródła paliwa, a nie głównie węglowodanów, jak zapewne robiło to dotychczas. Pamiętaj o odpowiedniej ilości odpoczynku i wykonuj lżejsze ćwiczenia, takie jak spacery lub joga, aż poczujesz, że masz więcej energii.

Zobacz wideo Zosia Ślotała o swojej diecie: Próbuję nie jeść mięsa. "Jest ciężko znaleźć zamienniki"
Więcej o: