Dzięki tym szybkim i łatwym przepisom przygotujesz śródziemnomorski lunch, który dostarczy ci energii, ale przy zachowaniu dobrej dla linii liczbie kalorii. Każde dani zrobisz w zaledwie 15 minut, więc możesz szybko wrócić do swojego domowego biura.
Trzy przepisy na pyszne lunchboxy
Sałatka z białej fasoli
- dwie szklanki ulubionej mieszanki sałat;
- 3/4 szklanki posiekanych ogórków i pomidorków koktajlowych;
- 1/3 szklanki opłukanej i odsączonej białej fasoli z puszki;
- pół awokado, pokrojonego w kostkę;
- łyżka octu z czerwonego wina;
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek;
- 1/4 łyżeczki soli koszernej;
- świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: wymieszaj pokrojone warzywa, fasolę i awokado w średniej misce. Skrop octem i oliwą, doprawić solą i pieprze, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Śródziemnomorskie ravioli z karczochami i oliwkami
- dwa opakowania schłodzonych ravioli ze szpinakiem i ricottą (ok. 230 gramów);
- pół filiżanki odsączonych suszonych pomidorów z oleju;
- opakowanie poćwiartowanych karczochów (ok. 293 gramów);
- puszka fasoli typu cannellni, bez dodatku soli, opłukanej przed wykorzystaniem;
- 1/4 szklanki oliwek Kalamata, pokrojonych w plasterki;
- trzy łyżki uprażonych orzeszków piniowych;
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii.
Przygotowanie: zagotuj duży garnek wody, gotuj ravioli zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Później odcedź i wymieszaj z łyżką oleju z suszonych pomidorów. Odstaw na bok. Następnie drugą łyżkę oleju z pomidorów podgrzej na dużej patelni, z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu. Dodaj karczochy i fasolę, podsmażaj przez 2-3 minuty. Dodaj na patelnię ugotowane ravioli, suszone pomidor, oliwki, bazylię oraz orzeszki i dokładnie wymieszaj.
Sałatka z soczewicy i jarmużu
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina;
- dwie łyżki oliwy z oliwek;
- łyżka drobno posiekanych suszonych pomidorów nie z oleju;
- posiekany ząbek czosnku;
- pół łyżeczki musztardy Dijon;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 8 filiżanek młodego jarmużu;
- 255 gramów soczewicy ugotowanej na parze;
- szklanka posiekanej czerwonej słodkiej papryki;
- 1/4 filiżanki rozdrobnionego parmezanu.
Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj ocet, oliwę, posiekane suszone pomidory, musztardę, sól, pieprz i czosnek. Następnie dodaj jarmuż, soczewicę i paprykę, dokładnie wymieszaj i posyp po wierzchu parmezanem.