Szybkie lunchboxy w śródziemnomorskim stylu. Trzy przepisy w wersji fit

Przygotowanie wartościowego lunchu czy obiadu wcale nie musi pochłaniać dużo czasu. Te przepisy, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorksiej, zajmują niewiele czasu, a zapewniają pełen pakiet składników odżywczych.

Dzięki tym szybkim i łatwym przepisom przygotujesz śródziemnomorski lunch, który dostarczy ci energii, ale przy zachowaniu dobrej dla linii liczbie kalorii. Każde dani zrobisz w zaledwie 15 minut, więc możesz szybko wrócić do swojego domowego biura. 

Trzy przepisy na pyszne lunchboxy

Sałatka z białej fasoli

  • dwie szklanki ulubionej mieszanki sałat;
  • 3/4 szklanki posiekanych ogórków i pomidorków koktajlowych;
  • 1/3 szklanki opłukanej i odsączonej białej fasoli z puszki;
  • pół awokado, pokrojonego w kostkę;
  • łyżka octu z czerwonego wina;
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek;
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej;
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie: wymieszaj pokrojone warzywa, fasolę i awokado w średniej misce. Skrop octem i oliwą, doprawić solą i pieprze, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Śródziemnomorskie ravioli z karczochami i oliwkami

  • dwa opakowania schłodzonych ravioli ze szpinakiem i ricottą (ok. 230 gramów);
  • pół filiżanki odsączonych suszonych pomidorów z oleju;
  • opakowanie poćwiartowanych karczochów (ok. 293 gramów);
  • puszka fasoli typu cannellni, bez dodatku soli, opłukanej przed wykorzystaniem;
  • 1/4 szklanki oliwek Kalamata, pokrojonych w plasterki;
  • trzy łyżki uprażonych orzeszków piniowych;
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii.

Przygotowanie: zagotuj duży garnek wody, gotuj ravioli zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Później odcedź i wymieszaj z łyżką oleju z suszonych pomidorów. Odstaw na bok. Następnie drugą łyżkę oleju z pomidorów podgrzej na dużej patelni, z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu. Dodaj karczochy i fasolę, podsmażaj przez 2-3 minuty. Dodaj na patelnię ugotowane ravioli, suszone pomidor, oliwki, bazylię oraz orzeszki i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z soczewicy i jarmużu

  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżka drobno posiekanych suszonych pomidorów nie z oleju;
  • posiekany ząbek czosnku;
  • pół łyżeczki musztardy Dijon;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
  • 8 filiżanek młodego jarmużu;
  • 255 gramów soczewicy ugotowanej na parze;
  • szklanka posiekanej czerwonej słodkiej papryki;
  • 1/4 filiżanki rozdrobnionego parmezanu.

Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj ocet, oliwę, posiekane suszone pomidory, musztardę, sól, pieprz i czosnek. Następnie dodaj jarmuż, soczewicę i paprykę, dokładnie wymieszaj i posyp po wierzchu parmezanem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.