Siedem wysokotłuszczowych produktów, które pomogą ci schudnąć

Zdrowa dieta włącza do jadłospisu również te produkty, które zawierają w sobie zdrowy tłuszcz, który pomaga zredukować nadprogramowe kilogramy. Co warto włączyć do jadłospisu?

Wyłączenie tłuszczów z diety, kiedy chcemy schudnąć jest błędem - dostarczanie ich zdrowej odmiany jest bardzo ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Te produkty zawierają odpowiednią ilość tego składnika - z tego względu warto je włączyć do diety.

Źródła zdrowych tłuszczów na diecie

Zdrowe tłuszcze znajdują się w nieprzetworzonej żywności. Spożywane w stanie naturalnym wyrządzają więcej pożytku niż szkody. Uczyń te siedem wysokotłuszczowych produktów częścią swojej codziennej diety. Pamiętaj oczywiście o kontrolowaniu porcji i zacznij pozbywać się zbędnych kilogramów!

Zdrowe tłuszcze - awokado

W tym owocu o kremowej konsystencji znajdziemy świetne źródło tłuszczów nienasyconych, które nie dość, że dobrze wpływają na poziom cholesterolu, to także zapewniają na dłużej uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. 

Zdrowe tłuszcze - łosoś

Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które w kilku badaniach wykazały, że redukują tkankę tłuszczową i poziom cukru we krwi, zwłaszcza w przypadkach, kiedy naprawdę dbamy o nasz tryb życia.

Zdrowe tłuszcze - olej kokosowy

Nasz organizm przekształca ten olej od razu w energię, nie odkładając go w postaci magazynów tłuszczu. Dzięki temu podkręca się nasz metabolizm, a ciało szybciej spala nagromadzoną energię.

Zdrowe tłuszcze - żółtka jaj

Białko zawarte w żółtkach jaj na dłużej daje nam poczucie sytości, dzięki czemu mniej jemy w ciągu dnia. 

Zdrowe tłuszcze - masło ghee

Ghee, czyli masło klarowane zawiera w sobie CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, który często jest składnikiem odchudzających suplementów! Dzięki tej substancji nasz organizm szybciej redukuje tkankę tłuszczową.

Zdrowe tłuszcze - oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek powstrzymuje napady głodu i pomaga organizmowi wydajniej rozkładać tłuszcz, który dostarczamy z pożywieniem.

Zdrowe tłuszcze - orzechy

Orzechy to dobre źródło białka i błonnika, a także stabilizator poziomu cukru we krwi. Dodatkowo powodują uczucie sytości, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na niezdrowe przekąski. Najlepsze są orzechy nerkowca, włoskie oraz migdały, czyli te odmiany, do których nie dodaje się oleju i soli.

Zobacz wideo Jessica Mercedes przechodzi na dietę Adele
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.