Wyłączenie tłuszczów z diety, kiedy chcemy schudnąć jest błędem - dostarczanie ich zdrowej odmiany jest bardzo ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Te produkty zawierają odpowiednią ilość tego składnika - z tego względu warto je włączyć do diety.
Zdrowe tłuszcze znajdują się w nieprzetworzonej żywności. Spożywane w stanie naturalnym wyrządzają więcej pożytku niż szkody. Uczyń te siedem wysokotłuszczowych produktów częścią swojej codziennej diety. Pamiętaj oczywiście o kontrolowaniu porcji i zacznij pozbywać się zbędnych kilogramów!
W tym owocu o kremowej konsystencji znajdziemy świetne źródło tłuszczów nienasyconych, które nie dość, że dobrze wpływają na poziom cholesterolu, to także zapewniają na dłużej uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami.
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które w kilku badaniach wykazały, że redukują tkankę tłuszczową i poziom cukru we krwi, zwłaszcza w przypadkach, kiedy naprawdę dbamy o nasz tryb życia.
Nasz organizm przekształca ten olej od razu w energię, nie odkładając go w postaci magazynów tłuszczu. Dzięki temu podkręca się nasz metabolizm, a ciało szybciej spala nagromadzoną energię.
Białko zawarte w żółtkach jaj na dłużej daje nam poczucie sytości, dzięki czemu mniej jemy w ciągu dnia.
Ghee, czyli masło klarowane zawiera w sobie CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, który często jest składnikiem odchudzających suplementów! Dzięki tej substancji nasz organizm szybciej redukuje tkankę tłuszczową.
Oliwa z oliwek powstrzymuje napady głodu i pomaga organizmowi wydajniej rozkładać tłuszcz, który dostarczamy z pożywieniem.
Orzechy to dobre źródło białka i błonnika, a także stabilizator poziomu cukru we krwi. Dodatkowo powodują uczucie sytości, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na niezdrowe przekąski. Najlepsze są orzechy nerkowca, włoskie oraz migdały, czyli te odmiany, do których nie dodaje się oleju i soli.