Jak przejść na dietę wegańską? Najlepiej stopniowo. Nie zapominaj o roślinnych źródłach białka

Dieta wegańska może z początku wydawać się trudna do utrzymania, jednak istnieje wiele powodów, dla których coraz więcej osób się na nią decyduję. Bez względu na przyczynę, należy pamietać o zapewnieniu sobie produktów, które dostarczają potrzebnego białka, witamin i minerałów.

Coraz więcej osób decyduje się na przestrzeganie diet wegańskich lub wegetariańskich bądź stara się zminimalizować użycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy jednak, że ograniczenie oraz całkowite odejście od mięsa i nabiału wiąże się z koniecznością stosowania roślinnych zamienników, które zawierają duże ilości białka.

Przejście na dietę roślinną może być proste

Jeśli chcesz na stałe zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego, najlepiej będzie jeśli zaczniesz wprowadzać zmiany stopniowo. Możesz zacząć od jednego roślinnego posiłku dziennie albo jednego wegańskiego dnia w tygodniu. 

Decyzja o rozpoczęciu diety pozbawionej produktów odzwierzęcych może być pokierowana różnymi powodami. Przede wszystkim decydują się na nią osoby, które nie chcą przyczyniać się do krzywdy zwierząt. Wybór diety eliminującej mięso i produkty odzwierzęce może być dokonywany również przez względy zdrowotne. Często jest to także chęć zrzucenia kilogramów.

Produkty zawierające duże ilości białka

Bez względu na to, jaki jest powód przejścia na ten rodzaj diety eliminacyjnej, należy zadbać o odpowiednie zamienniki. Najlepszymi roślinnymi źródłami białka są m.in:

  • tofu i produkty sojowe
  • soczewica
  • ciecierzyca
  • nasiona chia
  • spirulina
  • konopie 
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • groch
  • fasola
  • amarantus
  • komosa ryżowa
  • gryka
  • orzechy
  • płatki owsiane
  • kasza
  • ryż
  • bób
  • zielony groszek
  • suszone morele, rodzynki, daktyle
  • fasolka szparagowa
  • awokado
  • brokuły
  • maliny
  • banany.

Wprowadź te produkty do swojej aktualnej diety i stopniowo eliminuj mięso oraz nabiał. Możesz najpierw zrezygnować z nabiału i czerwonego mięsa. 

Zobacz, co na temat zamienników mięsa mówi Zosia Ślotała:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.