Coraz więcej osób decyduje się na przestrzeganie diet wegańskich lub wegetariańskich bądź stara się zminimalizować użycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy jednak, że ograniczenie oraz całkowite odejście od mięsa i nabiału wiąże się z koniecznością stosowania roślinnych zamienników, które zawierają duże ilości białka.
Jeśli chcesz na stałe zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego, najlepiej będzie jeśli zaczniesz wprowadzać zmiany stopniowo. Możesz zacząć od jednego roślinnego posiłku dziennie albo jednego wegańskiego dnia w tygodniu.
Decyzja o rozpoczęciu diety pozbawionej produktów odzwierzęcych może być pokierowana różnymi powodami. Przede wszystkim decydują się na nią osoby, które nie chcą przyczyniać się do krzywdy zwierząt. Wybór diety eliminującej mięso i produkty odzwierzęce może być dokonywany również przez względy zdrowotne. Często jest to także chęć zrzucenia kilogramów.
Bez względu na to, jaki jest powód przejścia na ten rodzaj diety eliminacyjnej, należy zadbać o odpowiednie zamienniki. Najlepszymi roślinnymi źródłami białka są m.in:
Wprowadź te produkty do swojej aktualnej diety i stopniowo eliminuj mięso oraz nabiał. Możesz najpierw zrezygnować z nabiału i czerwonego mięsa.
Zobacz, co na temat zamienników mięsa mówi Zosia Ślotała: