Sposoby na urozmaicenie owsianki. Dzięki tym przepisom twoje śniadanie nigdy nie będzie nudne

Owsianka na śniadanie to już rutyna? Przedstawiamy przepisy, które urozmaicą pierwszy posiłek w ciągu dnia i pozwolą na dobre pozbyć się nudy z talerza.

Owsianka to sycące śniadanie, które łatwo przygotować. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki posiłek dostarcza duże ilości błonnika, białka, witamin i minerałów. Jedynym prawdziwym problemem związanym z płatkami owsianymi jest to, że z czasem mogą się trochę nudzić.

Pamiętajmy jednak, że owsianka to bardzo wszechstronne danie, które możemy podawać na przeróżne sposoby. Owsianka nie musi być wyłącznie słodka, więc jeśli przejadły ci się owoce po przebudzeniu, spróbuj płatków owsianych w wytrawnej wersji. Jeśli zapoznasz się z tymi przepisami, nuda już nie zagości w twojej misce z płatkami.

Przepisy na owsiankę - paprykowa owsianka z jajkiem sadzonym

Składniki:

Szklanka wody, pół szklanki płatków owsianych, pół papryki, jajko, dwie płaskie łyżeczki oleju kokosowego, sól, pieprz, papryka mielona (słodka lub ostra), czosnek.

Przygotowanie:

Płatki owsiane ugotuj na wodzie. Dodaj sól, pieprz, paprykę mieloną oraz czosnek. Połowę papryki delikatnie podsmaż na oleju kokosowym, posiekaj szczypior i dodaj do owsianki. Na oleju kokosowym przygotuj jajko sadzone i umieść je na wierzchu owsianki. Dodaj przyprawy i gotowe.

Przepisy na owsiankę - płatki owsiane quinoa i chia

Składniki:

Dwie szklanki płatków owsianych, szklanka płatków jęczmiennych, szklanka komosy ryżowej, szklanka suszonych owoców, takich jak rodzynki, żurawina i / lub posiekane morele, pół filiżanki nasion chia, łyżeczka mielonego cynamonu, odrobina soli.

Przygotowanie:

Wymieszaj płatki owsiane, jęczmienne, komosę ryżową, suszone owoce, nasiona chia, cynamon i sól (możesz umieścić całość w szczelnym pojemniku), my przedstawiamy przepis na jedną porcję.

1/3 szklanki suchej mieszanki zalej 1/4 szklanki wody lub mleka w małym rondelku. Doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż owsianka zgęstnieje. Odstaw danie na pięć minut pod przykryciem. Do gotowego posiłku możesz dodać orzechy i więcej suszonych owoców.

Przepisy na owsiankę - śródziemnomorska owsianka w piekarniku

Składniki

Szklanka wody, pół szklanki płatków owsianych, łyżka oliwy, pomidorki koktajlowe, ser feta, czarne oliwki, sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie

Płatki owsiane ugotuj na wodzie. Dodaj sól, pieprz, chilli oraz oliwę z oliwek. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu umieść pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki oraz ser feta. Całość polej odrobiną oliwy i dopraw bazylią. Naczynie umieść na 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.