Anna Lewandowska opublikowała na swoim blogu wpis, dotyczący jedzenia po treningu. Gwiazda fitness słusznie zauważa, że nasza dieta jest tak samo ważna, co ćwiczenia. W jaki sposób działa nasz organizm po zakończonym treningu i co powinniśmy mu dostarczyć? Lewandowska rozwiała wątpliwości.
Dieta może przysłużyć się do poprawy efektów wykonywanych przez nas ćwiczeń. Dobrze jest zdawać sobie sprawę z tego, w jaki sposób organizm przetwarza składniki odżywcze w czasie i po wysiłku, aby lepiej zaplanować, co zjemy po zakończonej aktywności fizycznej.
Zasada jest prosta: im jesteście bardziej wytrenowani, tym później zapasy glikogenu – energii zmagazynowanej w tkance mięśniowej – się wyczerpią. Tak więc podstawą jest dobrze zbilansowana, całodzienna podaż energii oraz mikro- i makroskładników - podkreśla Lewandowska.
Anna zwróciła uwagę na to, jak różne badania na przestrzeni lat zmieniły nasz wgląd w to, jak ciało ludzkie zachowuje się przed i po treningu. Dzięki specjalistom dziś wiemy, że nasz organizm:
Przeprowadzone dotychczas badania, pozwalają sądzić, że możliwości syntezy (budowy) tkanki mięśniowej po treningu mogą trwać nawet do 24 godzin. Natomiast rekuperacja (odzyskiwanie) glikogenu mięśniowego nawet do 72 godzin. Co pokazuje, że nie tylko to, co zjemy w pierwszej kolejności po ćwiczeniach ma wpływ na efekty treningowe i kompozycję waszego ciała - dodaje trenerka.
Dlatego tak ważne jest, aby przy treningach dobrze planować swoje posiłki. Nasza dieta powinna być zróżnicowana i pełna składników odżywczych.
We wpisie na blogu Lewandowska podaje trzy najważniejsze składowe potreningowego posiłku:
Obecnie mitem jest sądzić, że w posiłku po treningu nie powinniście uwzględniać tłuszczów. Oczywiście, wszystko zależy od tolerancji organizmu, jednak badania pokazują, że dodatek tłuszczu nie wpływa niekorzystnie m.in. na odbudowę “paliwa dla mięśni”, jakim jest glikogen - dodaje Anna.
Pamiętajmy o tym, by zróżnicować nasze posiłki i nie unikać poszczególnych mikro- i makroskładników. Najważniejszą zasadą przy budowaniu jadłospisu jest bilans i odpowiednie urozmaicanie.