Zupy o niskiej zawartości węglowodanów pozwolą nam się cieszyć idealnym smakiem i przyzwoitą liczbą kalorii. Potrawy są proste w przygotowaniu, zawierają wiele witamin i pozwalają cieszyć się smakiem ulubionych warzyw. Oto dwa przepisy, które warto dołączyć do domowej książki kucharskiej.
Przygotowanie: rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. W momencie, gdy zaczną powstawać oczka, dodaj pora i marchewkę - gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj czosnek, imbir i gotuj około minutę. Wtedy dopraw solą pieprzem zwykłym i pieprzem cayenne. Wlej bulion, sos sojowy oraz ocet i dwie szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj jarmuż, brokuły, soczewicę oraz kapustę i kontynuuj gotowanie, aż soczewica i brokuły będą miękkie. Tuż przed podaniem dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki i kolendrę. Jeżeli czujesz taką potrzebę - dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do misek i podawaj z wegańskim parmezanem.
Przygotowanie: rozgrzej garnek na średnim ogniu. Dodaj kminek i nasiona kolendry - podsmaż na sucho, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat - wtedy wyjmij je z garnka, zmiel na proszek i odstaw na bok. Wrzuć olej kokosowy do garnka i poczekaj, aż stopnieje. Jak olej zrobi się płynny, dodaj pokrojone szalotki i gotuj do miękkości, cały czas mieszając. Następnie dodaj cukinię, seler oraz jabłko i dokładnie zamieszaj. Dodaj imbir, zmielone przyprawy; dokładnie zamieszaj, aby przyprawy połączyły się ze wszystkimi warzywami. Wlej wtedy bulion, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Doprowadź wywar do wrzenia, wtedy gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij zupę z ognia, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj do kremu sok z limonki i pozostałe przyprawy. Ponownie zamieszaj. Podawaj z ulubionymi dodatkami.