Letnie przyjęcie? Przyda się słodkie menu: trzy banalnie proste przepisy od Anny Starmach

Letnie przysmaki wzbogacą weekendowe spotkania. Sezon na letnie owoce w pełni - oto, jak je wykorzystać do domowych pyszności.

Anna Starmach uwielbia dzielić się swoimi pomysłami, zwłaszcza na proste domowe wypieki. Wielkimi krokami zbliża się weekend. Planujecie spotkanie w nieco większym gronie? Te letnie słodkie inspiracje na pewno przydadzą się na domowym przyjęciu.

 

Trzy proste przepisy na domowe słodkości od Anny Starmach

Tarta rustykalna z borówkami

  • 400 gramów borówek amerykańskich;
  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 150 gramów masła;
  • 50 gramów cukru;
  • trzy łyżki zimnej wody;
  • dwie łyżki cukru;
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: Wymieszaj mąkę pszenną z masłem, wodą oraz 50 gramami cukru. Z powstałego ciasta uformuj kulę i schładzaj w lodówce przez około godzinę. W międzyczasie połącz borówki z mąką ziemniaczaną i cukrem. Po wyznaczonym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je tak, aby otrzymać okrągłą formę. Na środku placka ułóż borówki. Przełóż tartę na blachę z papierem do pieczenia i trzymaj w piekarniku około 40 minut w 180 stopniach.

Ekspresowe lody z mango

  • dwa zamrożone banany;
  • dojrzałe mango;
  • łyżka lucumy lub innego słodzika;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżka świeżej mięty.

Przygotowanie: obierz mango ze skórki, pokrój na większe kawałki i wrzuć do blendera. Potem dodaj lucumę, sok z cytryny i zmrożone banany. Miksuj do połączenia składników i powstania kremowego sorbetu. Posyp listkami mięty i podawaj od razu.

Koktajl truskawkowy

  • 500 gramów truskawek;
  • litr jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki;
  • łyżka cukru (pomiń, jeśli truskawki są bardzo słodkie).

Przygotowanie: dokładnie umyj truskawki i odkrój szypułki. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan
Więcej o:
Copyright © Agora SA