Anna Lewandowska dynamicznie idzie przez kolejne dni stworzonego przez siebie wyzwania. Trenerka przy układaniu dziennych jadłospisów, dopasowanych odżywczo i kalorycznie do treningów, stara się, aby przepisy były proste, choć z wykorzystaniem różnych ciekawych produktów. W jaki sposób celebrytka postanowiła wykorzystać makaron ryżowy, popularny dodatek kuchni azjatyckiej?
Chociaż ten rodzaj makaronu kojarzy się głównie z daniami, których składnikami jest m.in. tofu czy owoce morza, można go wykorzystać w formie, która bardziej zasmakuje zwłaszcza dzieciom. Lewandowska w nowym dziennym menu makaron ryżowy podała z łososiem. Co musi znaleźć się na naszej zakupowej liście?
Przygotowanie: ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, Rybę pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i solą. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż łososia. Dodaj pokrojone na pół oliwki i szpinak, duś przez kilka minut. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Makaron ryżowy jest polecany zwłaszcza osobom z nietolerancją glutenu, które mogą go jeść bez obaw. Ze względu na swoją lekkostrawność z pewnością przyda nam się, jeśli jesteśmy na diecie lub mamy wrażliwy żołądek. Mimo niskiej kaloryczności (100 gramów to zaledwie 100 kcal), posiada wiele cennych wartości odżywczych, takich jak m.in. potas, magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i witamina E. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika oraz węglowodanów złożonych dłużej będziemy czuć się syci, a dodatkowo dostaniemy porcję porządnej energii. Warto również wiedzieć, że taki rodzaj makaronu nie zawiera sztucznych barwników i szkodliwych konserwantów.