Jak przemycić do diety więcej białka? Oto trzy proste przepisy, dzięki którym zrównoważysz ilość tego ważnego składnika

Białko jest jednym z podstawowych składników zdrowej diety. To nie tylko podstawowy budulec mocnych mięśni, lecz także ważny element przemian metabolicznych. Dzięki tym przepisom urozmaicisz codzienny jadłospis o dania, które dostarczą właściwą ilość tego składnika.

Odpowiednia ilość białka w diecie sprawia, że dłużej czujemy się syci, nasze mięśnie są bardziej wytrzymałe, a wiele procesów w ciele zachodzi bez problemu. Jeśli chcemy przemycić coś smacznego i zdrowego, a mamy już dosyć klasycznych przepisów, te inspiracje pomogą nam wnieść do kuchni trochę nowości.

Trzy proste przepisy, które zapewnią dzienne zapotrzebowanie na białko

Wegańska misa z soczewicą i pesto

  • filiżanka suchych ziaren farro;
  • dwie szklanki gotowanej soczewicy;
  • filiżanka pesto (domowego lub kupionego);
  • ulubione przyprawy;
  • osiem porcji ulubionych zielonych warzyw;
  • dwie średnie papryki - kolor wedle preferencji smakowych.

Przygotowanie: ugotuj farro zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W oddzielnym garnku ugotuj soczewicę. W międzyczasie przygotuj domowe pesto, pamiętając o dolewaniu wody, w razie, gdy sos wychodzi za gęsty. Usuń pestki z papryk i posiekaj ją na kawałki. Podziel zielone warzywa na cztery oddzielne miseczki. Do każdej z nich dodawaj kolejno paprykę i farro. Ugotowaną soczewicę wymieszaj z połową przygotowanego pesto i rozdziel ją na miski. Pozostałe pesto rozdziel pomiędzy każdą porcję, podawaj od razu.

Sałatka Cobb

  • trzy jajaka;
  • cztery filiżanki posiekanej sałaty rzymskiej;
  • dwie szklanki gotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę;
  • szklanka przekrojonych na pół pomidorków;
  • pokrojone w kostkę lub plasterki awokado;
  • trzy łodygi posiekanego szczypiorku;
  • sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy dijon, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, zmielony ząbek czosnku.

Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, następnie przekrój je na ćwiartki. Ułóż sałatę na dnie miski, na niej umieść kurczaka, jajka, pomidorki i awokado oraz szczypiorek. W osobnej misce wymieszaj ze sobą składniki na sos, następnie skrop nim sałatkę.

Grillowany łosoś z warzywami

Składniki do przygotowania łososia:

  • cztery filety z łososia;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu;
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Składniki do przygotowania warzyw:

  • cztery 4 małe  kłosy kukurydz z usuniętymi łuskami;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • cztery małe i pokrojone wdłuż cukinie;
  • dwie łyżeczki chili w proszku;
  • łyżeczka kminku;
  • łyżeczka soli;
  • pół łyżeczki pieprzu;
  • około 85 gramów pokruszonego sera cotija;
  • sok i skórka z jednej limonki;
  • szklanka świeżo posiekanej kolendry;
  • sól i pieprz do smaku;
  • kawałki limonki do serwowania.

Przygotowanie: Rozgrzej patelnię z funkcją grilla. Posmaruj filety z łososia oliwą i posyp je solą oraz pieprzem. Kukurydzę i pokrojoną cukinię pokryj olejem, posyp solą, pieprzem, kminkiem i chili. Umieść na grillowej patelni kukurydzę i cukinię i gotuj przez 5-6 minut lub do momentu, gdy cukinia zostanie zmięknie, a kukurydza zostanie lekko zwęglona. Obróć kukurydzę i cukinię i grilluj kolejne 5-6 minut. Dodaj filety z łososia na patelnię skórą do dołu i gotuj przez 10-12 minut. Gdy warzywa będą miękkie i lekko przypieczone, przełóż je na talerz. Pokrój kukurydzę i grillowaną cukinię, umieść w misce i wymieszaj z sokiem oraz skórką z limonki, serem i świeżą kolendrą. Dopraw wedle uznania. Ułóż na talerzu łososia, na nim połóż warzywa, obok umieść kawałki limonki i podawaj.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad
Więcej o:
Copyright © Agora SA