Odpowiednia ilość białka w diecie sprawia, że dłużej czujemy się syci, nasze mięśnie są bardziej wytrzymałe, a wiele procesów w ciele zachodzi bez problemu. Jeśli chcemy przemycić coś smacznego i zdrowego, a mamy już dosyć klasycznych przepisów, te inspiracje pomogą nam wnieść do kuchni trochę nowości.
Przygotowanie: ugotuj farro zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W oddzielnym garnku ugotuj soczewicę. W międzyczasie przygotuj domowe pesto, pamiętając o dolewaniu wody, w razie, gdy sos wychodzi za gęsty. Usuń pestki z papryk i posiekaj ją na kawałki. Podziel zielone warzywa na cztery oddzielne miseczki. Do każdej z nich dodawaj kolejno paprykę i farro. Ugotowaną soczewicę wymieszaj z połową przygotowanego pesto i rozdziel ją na miski. Pozostałe pesto rozdziel pomiędzy każdą porcję, podawaj od razu.
Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, następnie przekrój je na ćwiartki. Ułóż sałatę na dnie miski, na niej umieść kurczaka, jajka, pomidorki i awokado oraz szczypiorek. W osobnej misce wymieszaj ze sobą składniki na sos, następnie skrop nim sałatkę.
Składniki do przygotowania łososia:
Składniki do przygotowania warzyw:
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię z funkcją grilla. Posmaruj filety z łososia oliwą i posyp je solą oraz pieprzem. Kukurydzę i pokrojoną cukinię pokryj olejem, posyp solą, pieprzem, kminkiem i chili. Umieść na grillowej patelni kukurydzę i cukinię i gotuj przez 5-6 minut lub do momentu, gdy cukinia zostanie zmięknie, a kukurydza zostanie lekko zwęglona. Obróć kukurydzę i cukinię i grilluj kolejne 5-6 minut. Dodaj filety z łososia na patelnię skórą do dołu i gotuj przez 10-12 minut. Gdy warzywa będą miękkie i lekko przypieczone, przełóż je na talerz. Pokrój kukurydzę i grillowaną cukinię, umieść w misce i wymieszaj z sokiem oraz skórką z limonki, serem i świeżą kolendrą. Dopraw wedle uznania. Ułóż na talerzu łososia, na nim połóż warzywa, obok umieść kawałki limonki i podawaj.