Ewa Chodakowska proponuje zdrowy tygodniowy jadłospis. To doskonałe uzupełnienie trwającego treningowego wyzwania

Ewa Chodakowska na każdy początek nowego tygodnia wyzwania dzieli sie przykładowym jadłospisem, który dostarczy niezbędnych witamin. Co poleca na dalszą część wspólnych ćwiczeń i diety?

Ewa Chodakowska cały czas towarzyszy osobom, które biorą udział w jej wyzwaniu, udostępniając nie tylko darmowe treningi na żywo, lecz także energetyczne jadłospisy, dopasowane do tempa ćwiczeń. Urozmaicone menu trenerki za każdym razem dowodzi, że zdrowa kuchnia może być smaczna i prosta. Co znajdziemy w planie na nadchodzący tydzień?

Ewa Chodakowska - jadłospis tygodniowyEwa Chodakowska - jadłospis tygodniowy Ewa Chodakowska - Instagram

Ewa Chodakowska udostępniła tygodniowe menu - oto przykładowy dzień

Jeżeli bierzecie udział w ćwiczeniowym wyzwaniu trenerki pamiętajcie, że treningi to połowa sukcesu. Bardzo ważnym aspektem w trakcie podjętym przez was działaniu ma dobrze dobrana dieta. Ewa Chodakowska doskonale zdaje sobie z tego sprawę; dlatego co tydzień udostępnia przykładową rozpiskę posiłków, które współgrają z ćwiczeniami i dostarczą nam niezbędnej dawki energii i składników odżywczych. Tak wygląda przykładowy dzień z menu trenerki.

Śniadanie - kanapki z awokado i gruszką (460 kcal)

  • pół awokado;
  • mała gruszka;
  • dwie łyżki soku ze świeżej cytryny;
  • łyżeczka czarnuszki;
  • szklanka kefiru o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
  • dwie kromki żytniego razowego chleba.

Drugie śniadanie - twarożek z truskawkami (227 kcal)

  • pół kostki (100 gramów) sera twarogowego półtłustego;
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
  • garść truskawek;
  • łyżka siemienia lnianego.

Obiad - łosoś z młodymi ziemniakami (550 kcal)

  • 150 gramów świeżego łososia;
  • garść fasolki szparagowej;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • pół cebuli;
  • cztery młode ziemniaki;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • łyżeczka pestek z dyni;
  • ogórek kiszony średniej wielkości;
  • szczypta mielonej kurkumy i pieprzu;
  • po szczypcie soli i gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: natrzyj rybę olejem, mielonym pieprzem i kurkumą. Następnie gotuj rybę, obrane ze skórki i pokrojone ziemniaki oraz fasolkę na parze. Później pokrój fasolkę na mniejsze kawałki i wymieszaj z poszatkowaną cebulą, plasterkami ogórka, oliwą, pestkami dyni  i przyprawami. Podawaj rybę z ziemniakami i sałatką.

Podwieczorek - sałatka z pomarańczą i truskawkami (224 kcal)

  • garść rukoli;
  • średniej wielkości obrana pomarańcza;
  • łyżeczka migdałów;
  • garść truskawek;
  • plasterek niebieskiego pleśniowego sera.

Przygotowanie: pokrój owoce i wymieszaj z rukolą i migdałami. Zachowaj sok z obranej pomarańczy. Posyp sałatkę pokruszonym serem i skrop pomarańczowym sokiem.

Kolacja - sałatka z kurczakiem i cukinią (350 kcal)

  • 100 gramów mięsa z piersi z kurczaka bez skóry;
  • pół średniej wielkości cukinii;
  • dwie garści rukoli;
  • łyżka świeżej bazylii;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • 2-3 plastry suszonych na słońcu pomidorów;
  • łyżka pestek z dyni.

Przygotowanie: namocz pomidory w ciepłej wodzie, aż będą miękkie. Następnie posól i popieprz filet z kurczaka i zgrilluj bez tłuszczu. Wtedy wymieszaj z pokrojonymi pomidorami, cukinią w plastrach oraz rukolą. Skrop oliwą, posyp bazylią i pestkami z dyni.

Zobacz wideo Chodakowska pokazuje, co ma w lodówce
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.