Podczas przygotowywania deseru, warto pamiętać o istnieniu zdrowszych opcji. Aby ci w tym pomóc, wybraliśmy trzy propozycje deserów z jadłospisu Anny Lewandowskiej. Oprócz składników odżywczych, posiłki te zapewnią także solidną dawkę radości.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Daktyle namocz w gorącej wodzie, po czym odsącz i zblenduj razem z pozostałymi składnikami na karmel: pastą orzechową, bananem, kakao, macą. Deser układaj warstwowo. Na dnie ułóż karmel, następnie truskawki, bitą śmietanę, pokruszony 1 kawałek brownie na koniec udekoruj bitą śmietaną i kawałkami truskawek.
Składniki na brownie:
Sposób przygotowania brownie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Masło klarowane rozpuść wraz ze 180 g gorzkiej czekolady. Wszystkie suche składniki połącz i wymieszaj. Dodaj maliny oraz żurawinę i całość wymieszaj. Ciasto piecz około 40 minut w 180°C. Odstaw do przestygnięcia, rozpuść pozostałą część czekolady i polej nią brownie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj na mleku kokosowym. Następnie zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Namocz daktyle w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą, najlepiej dwukrotnie, i ugotuj ją w kokosowym mleku, dolewając trochę wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Odstaw wtedy do wystygnięcia. Następnym krokiem jest zmiksowanie kaszy z daktylami, dodając przyprawy, mus kokosowy i waniliowy aromat. Z przygotowanej masy ulep kulki i włóż do środka po jednym migdale. Tak przygotowane kulki obtocz w wiórkach kokosowych i włóż na całą noc do lodówki.
Zobacz też przepis na pyszną jaglankę