Masz ochotę na zdrowy deser, ale brakuje ci inspiracji? Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska. Te przepisy warto znać

Deser to dla wielu ulubiony posiłek dnia. Warto zadbać o to, by składał się z produktów, które korzystnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale też sylwetkę.

Podczas przygotowywania deseru, warto pamiętać o istnieniu zdrowszych opcji. Aby ci w tym pomóc, wybraliśmy trzy propozycje deserów z jadłospisu Anny Lewandowskiej. Oprócz składników odżywczych, posiłki te zapewnią także solidną dawkę radości. 

Brownie Jar z truskawkami w kielichu

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 50 g pasty z orzechów laskowych
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki maca
  • bita śmietana roślinna
  • do dekoracji truskawki i kawałki brownie

Sposób przygotowania:

Daktyle namocz w gorącej wodzie, po czym odsącz i zblenduj razem z pozostałymi składnikami na karmel: pastą orzechową, bananem, kakao, macą. Deser układaj warstwowo. Na dnie ułóż karmel, następnie truskawki, bitą śmietanę, pokruszony 1 kawałek brownie na koniec udekoruj bitą śmietaną i kawałkami truskawek.

Składniki na brownie:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 4 jajka
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania brownie:

Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Masło klarowane rozpuść wraz ze 180 g gorzkiej czekolady. Wszystkie suche składniki połącz i wymieszaj. Dodaj maliny oraz żurawinę i całość wymieszaj. Ciasto piecz około 40 minut w 180°C. Odstaw do przestygnięcia, rozpuść pozostałą część czekolady i polej nią brownie.

Truskawkowo-kokosowy budyń ryżowy

Składniki:

  • 50 g ryżu basmati
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 truskawki
  • 1 łyżka musu kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj na mleku kokosowym. Następnie zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Kokosowe kulki mocy (wegańskie rafaello)

Składniki:

  • pół szklanki, czyli ok. 8 sztuk, daktyli
  • dwie szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • dwie czubate łyżki musu kokosowego
  • łyżka sproszkowanej wanilii
  • po łyżeczce cynamonu i kardamonu
  • kilka kropel waniliowego aromatu
  • kilka migdałów
  • garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

Namocz daktyle w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą, najlepiej dwukrotnie, i ugotuj ją w kokosowym mleku, dolewając trochę wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Odstaw wtedy do wystygnięcia. Następnym krokiem jest zmiksowanie kaszy z daktylami, dodając przyprawy, mus kokosowy i waniliowy aromat. Z przygotowanej masy ulep kulki i włóż do środka po jednym migdale. Tak przygotowane kulki obtocz w wiórkach kokosowych i włóż na całą noc do lodówki.

Zobacz też przepis na pyszną jaglankę

Zobacz wideo
Więcej o: