Słodkości i cukier to główni winowajcy problemów z wagą. Jeśli chcesz wrócić do zdrowych nawyków, przyda się nauka układania jadłospisów. Co jeść, jeśli chcemy zmniejszyć lub całkowicie wykluczyć spożywanie cukru? Oto przykładowe menu.
Mimo braku cukru, te potrawy zapewnią ci dużo energii i przede wszystkim, wszystkie niezbędne w diecie witaminy i minerały. Dobrze skomponowane menu zapobiegnie nagłych zachcianek na "coś słodkiego". Ten plan zapewni poczucie sytości na cały dzień.
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Podgrzej olej na patelni z nieprzywierającą powłoką. Następnie dodaj grzyby i gotuj je około czterech minut, aż się zarumienią. Dodaj cebulę i od czasu do czasu mieszaj. Po kolejnych czterech minutach dodaj czosnek i tymianek. Mieszaj, aż poczujesz unoszący się w powietrzu zapach. Dodaj szpinak i gotuj przez dwie minuty, ciągle mieszając. Zdejmij warzywa z ognia. W dużej misce ubij jajka. mleko, musztardę, sól i pieprz. Dodaj potem ser i warzywną mieszankę. Dokładnie wymieszaj i rozlej masę do form na muffiny. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny. Podawaj natychmiast.
Przygotowanie: Za pomocą spiralnej krajalnicy do warzyw lub obieraczki, pokrój cukinię wzdłuż na długie, cienkie paseczki lub paski. Zatrzymaj się w momencie, gdy dotrzesz do nasion (nasiona powodują, że makaron się rozpada). Przełóż makaron z cukinii na durszlak i wymieszaj z połową łyżeczki soli. Pozostaw na 15 do 30 minut, a następnie delikatnie wyciśnij, aby usunąć nadmiar wody. W międzyczasie wymieszaj awokado, bazylię, pistacje, sok z cytryny, pieprz i pozostałą 1/4 łyżeczki soli w robocie kuchennym, pod koniec dodaj 1/4 szklanki oleju i ponownie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj czosnek i podsmaż mieszając przez minutę. Dodaj krewetki i przyprawę Old Bay. Mieszaj od czasu do czasu i podsmażaj do momentu, aż krewetki będą gotowe do zjedzenia. Przełóż do dużego naczynia, a na patelnię wylej pozostały olej i wrzuć odcedzony makaron. Delikatnie wymieszaj, aż będzie gorący. Przełóż do miski, dodaj pesto i dokładnie zamieszaj.
Przygotowanie: wyciśnij nadmiar wody ze szpinaku. W średniej misce połącz szpinak z indykiem, fetą, czosnkiem w proszku, oregano, 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Uformuj klopsiki i smaż na patelni, aż się zarumienią. Połącz ze sob komosę ryżową, sok z cytryny, olej, pietruszkę, miętę i pozostałe 1/4 łyżeczki soli i pieprzu w średniej misce. Podziel na cztery jednorazowe pojemniki z pokrywką. Na wierzch każdego ułóż trzy klopsiki, pół szklanki pokrojonych ogórków i pół szklanki pomidorków koktajlowych. Wstaw pojemniki do lodówki, gdzie możesz je przechować przez maksymalnie cztery dni. Przed podaniem podgrzej, podawaj z sosem tzatziki.