Dieta śródziemnomorska czy ketogeniczna - która zdrowsza? Najważniejsze różnice

Dieta ketogeniczna i śródziemnomorska to jedne z najpopularniejszych modeli żywieniowych ostatnich lat. Która z nich jest zdrowsza i zapewnia lepsze efekty?

Jedna mocno ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, druga zachęca do spożywania serów i mięsa. Obie diety mają tak samo dużo zwolenników i przeciwników. Który model odżywiania przedstawia się zdrowiej? Warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynników.

Dieta śródziemnomorska i dieta keto - na czym polegają?

Na początek szybkie przedstawienie najważniejszych założeń obu diet. Model śródziemnomorski bazuje na warzywach i owocach, produktach pełnoziarnistych, zdrowych tłuszczach i rybach. W niewielkich ilościach dopuszcza się jedzenie białego mięsa, czerwone jest spożywane w śladowych ilościach lub całkowicie wykluczane. Dieta śródziemnomorska ogranicza również przetworzoną żywność i cukier. Model ketogeniczny prezentuje się zupełnie inaczej. Jego zwolennicy ograniczają spożywanie węglowodanów, tak by organizm zaczął rozkładać tłuszcz na energię, czyli doprowadził się do stanu ketozy. Polecaną żywnością na tej diecie jest mięso, jaja, ryby, sery, oleje, awokado, orzechy, nasiona i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Wyeliminowana zostaje spora ilość warzyw, większość produktów mlecznych, fasole i owoce z powodu dużej ilości węglowodanów.

Keto czy dieta śródziemnomorska? Co wybrać?

Dieta śródziemnomorska - zalety

  • brak ograniczeń kalorii;
  • nie jest to dieta restrykcyjna;
  • dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika z warzyw i owoców;
  • bogactwo witamin i minerałów;
  • ograniczenie spożywania czerwonego mięsa może zapobiec wielu chorobom, m.in. otyłości, cukrzycy typu II czy miażdżycy.

Dieta śródziemnomorska - wady

  • brak wyraźniej struktury diety może być kłopotliwe i sprawiać trudności z jej utrzymaniem;
  • czasochłonne przygotowanie posiłków.

Dieta ketogeniczna - zalety

  • może pomóc szybko zrzucić zbędne kilogramy;
  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi;
  • spożywanie produktów wysokotłuszczowych zwiększa uczucie sytości.

Dieta ketogeniczna - wady

  • wymaga pomocy i opracowania jadłospisu przez dietetyka;
  • nieprawidłowe jej stosowanie może doprowadzić do tzw. "grypy ketonowej", czyli sytuacji, gdy możemy odczuwać zmęczenie, zaburzenia koncentracji, bóle i zawroty głowy. Dzieje się tak, kiedy ciało wyczerpuje zmagazynowane węglowodany i przechodzi na produkcję energii z tłuszczy.
  • jest restrykcyjnym modelem odżywiania.
  • można ją stosować przez krótki czas.

Każdy model odżywiania ma wady i zalety; wszystko zależy od tego, co postawimy sobie jako cel, podczas zmiany żywieniowych nawyków. Dieta śródziemnomorska może zostać stałym elementem naszego zdrowego stylu życia, wymaga też mniej wyrzeczeń i jest bezpieczniejsza. Dieta ketonowa skusi osoby, które chcą szybko zrzucić zbędne kilogramy. Wymaga jednak konsultacji ze specjalistą, ze względu na możliwe skutki uboczne.

Zobacz wideo Karolina Gilon przechodzi na dietę
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.