Jedna mocno ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, druga zachęca do spożywania serów i mięsa. Obie diety mają tak samo dużo zwolenników i przeciwników. Który model odżywiania przedstawia się zdrowiej? Warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynników.
Na początek szybkie przedstawienie najważniejszych założeń obu diet. Model śródziemnomorski bazuje na warzywach i owocach, produktach pełnoziarnistych, zdrowych tłuszczach i rybach. W niewielkich ilościach dopuszcza się jedzenie białego mięsa, czerwone jest spożywane w śladowych ilościach lub całkowicie wykluczane. Dieta śródziemnomorska ogranicza również przetworzoną żywność i cukier. Model ketogeniczny prezentuje się zupełnie inaczej. Jego zwolennicy ograniczają spożywanie węglowodanów, tak by organizm zaczął rozkładać tłuszcz na energię, czyli doprowadził się do stanu ketozy. Polecaną żywnością na tej diecie jest mięso, jaja, ryby, sery, oleje, awokado, orzechy, nasiona i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Wyeliminowana zostaje spora ilość warzyw, większość produktów mlecznych, fasole i owoce z powodu dużej ilości węglowodanów.
Każdy model odżywiania ma wady i zalety; wszystko zależy od tego, co postawimy sobie jako cel, podczas zmiany żywieniowych nawyków. Dieta śródziemnomorska może zostać stałym elementem naszego zdrowego stylu życia, wymaga też mniej wyrzeczeń i jest bezpieczniejsza. Dieta ketonowa skusi osoby, które chcą szybko zrzucić zbędne kilogramy. Wymaga jednak konsultacji ze specjalistą, ze względu na możliwe skutki uboczne.