Jak wykorzystać w kuchni kaszę jaglaną? Oto trzy proste sposoby Anny Lewandowskiej

W jednym z jadłospisów przygotowanych przez Annę Lewandowską znajdziemy pomysły na kaszę jaglaną. To bardzo zdrowy, choć wciąż niedoceniany składnik diety. Jeśli wciąż nie jesteś do niej przekonana - wypróbuj te przepisy.

Anna Lewandowska w nowym menu wykorzystała kaszę jaglaną, która stała się podstawą do przygotowania głównych posiłków w ciągu dnia. Ten rodzaj kaszy sprawdza się świetnie zarówno na słodko przy śniadaniu, jak i w obiadowej wersji wytrawnej. Jak ją przyrządzić?

 

Trzy przepisy Anny Lewandowskiej na kaszę jaglaną

Śniadanie - jaglanka z owocami

  • 50 gramów kaszy jaglanej;
  • łyżeczka klarowanego masła;
  • po szczypcie kardamonu i cynamonu;
  • dwa goździki;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • łyżeczka miodu pszczelego;
  • pół granatu;
  • garść czarnych porzeczek;
  • łyżeczka aronii do szejków;
  • trzy orzechy włoskie.

Przygotowanie: przepłucz kaszę przed gotowaniem pod zimną bieżącą wodą. Następnie ugotuj ją wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj tłuszcz i przyprawy. Po ugotowaniu dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz orzechów i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posiekaj orzechy i posyp nimi potrawę.

Obiad - jednogarnkowe danie z kaszą

  • 50 gramów kaszy jaglanej;
  • 3/4 cykorii;
  • dwie łyżki soku z cytryny;
  • łyżka klarowanego masła;
  • pół cebuli;
  • ząbek czosnku;
  • 150 gramów piersi z kurczaka;
  • po szczypcie soli morskiej, pieprzu i chili w proszku;
  • pół łyżeczki suszonego tymianku;
  • pięć pomidorków koktajlowych;
  • pół szklanki wody;
  • kilka listków bazylii.

Przygotowanie: przepłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą. Podziel cykorię na liście i skrop je sokiem z cytryny. Rozgrzej w garnku masło, podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przyprawy. Następnie smaż mieszając, po kilku minutach dodaj liście cykorii. Wymieszaj i dodaj pokrojone pomidorki i kaszę, a całość zalej wodą. Duś potrawę do momentu, gdy kasza wchłonie wodę. Posyp danie posiekaną bazylią.

Kolacja - warzywne kaszotto z mozzarellą

  • 50 gramów kaszy jaglanej;
  • pół cukinii;
  • 1/4 papryki czerwonej;
  • 1/4 cebuli;
  • 3/4 łyżeczki masła klarowanego;
  • ząbek czosnku;
  • po szczypcie pieprzu, soli morskiej i chilli;
  • około 40 gramów sera mozzarella.

Przygotowanie: przed gotowaniem przepłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą, a następnie gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój paprykę, cebulę i cukinię w kostkę. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż cebulę i sprasowany czosnek. Dodaj wtedy pozostałe warzywa i przyprawy, podsmażaj przez trzy minuty. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszaj. Posyp gotowe danie startym lub pokruszonym serem.

Zobacz wideo Anna Lewandowska wykończyła męża wspólnym treningiem
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.