Lubicie owoce morza? Sprawdźcie dwa proste przepisy na pyszne krewetki

W ostatnim jadłospisie Anny Lewandowskiej pojawiło się sporo owoców morza, które wniosą do naszej kuchni powiew lata spędzonego na południu. Jak je przygotować? Oto dwa sposoby.

Anna Lewandowska w ostatnim wpisie na Instagramie udostępniła kilkudaniowe menu na następny dzień wyzwania. Trenerka tym razem postawiła na krewetki. Owoce morza to doskonałe źródło białka i wielu innych potrzebnych witamin. Jak je przygotować?

 

Anna Lewandowska podała dwa świetne przepisy na krewetki

Na samym początku Lewandowska poleca zacząć dzień od czegoś słodkiego. Owoce morza, w tym przypadku krewetki, sprawdzą się na danie obiadowe oraz późną kolację. 

Śniadanie - krem bananowo-czekoladowy

  • pół garści suszonych niesiarkowanych daktyli;
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego;
  • 1 i 1/3 szklanki gorzkiego kakao;
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu i soli morskiej;
  • 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • łyżka masła z nerkowców;
  • 3/4 banana.

Przygotowanie: gotuj daktyle z kakao i przyprawami na mleku roślinnym około 10-12 minut. Dodaj masło orzechowe i banan, wtedy dokładnie zblenduj wszystkie składniki.

Przekąska - koktajl porzeczkowy z masłem orzechowym

  • 1,5 garści czarnych porzeczek;
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego;
  • łyżka pszczelego miodu;
  • 1,5 łyżeczki proszku aroniowego do shake'ów;
  • łyżka masła z nerkowców.

Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję napoju.

Obiad - krewetki z czosnkiem, pomidorkami i makaronem

  • 80 gramów żytniego makaronu;
  • 3/4 łyżki klarowanego masła;
  • ząbek czosnku;
  • 130 gramów tygrysich krewetek;
  • po szczypcie chili, soli morskiej i czarnego pieprzu;
  • sześć pomidorków koktajlowych;
  • kilka listków świeżej bazylii.

Przygotowanie: ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż posiekany ząbek czosnku. Dodaj krewetki i przyprawy, następnie smaż przez około cztery minuty. Dodaj przekrojone na połówki pomidorki i duś wszystko kolejną minutę. Po tym czasie dosyp na patelnię makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą bazylią.

Kolacja - łódeczki z cykorii z krewetkami

  • 3/4 łyżki klarowanego masła;
  • ząbek czosnku;
  • 100 gramów tygrysich krewetek;
  • jedna cykoria;
  • pół czerwonej papryki;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • łyżeczka pszczelego miodu;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • szczypta chili.

Przygotowanie: Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż posiekany czosnek. Wtedy dodaj krewetki i przyprawy. Smaż przez cztery minuty. W międzyczasie przekrój cykorię na pół i podziel na liście. Do łódeczek z cykorii przełóż usmażone krewetki. Przygotuj domową salsę: pokrój w drobną kostkę paprykę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej łódeczki z krewetkami.

Zobacz wideo Anna Lewandowska wykończyła męża wspólnym treningiem
Więcej o:
Copyright © Agora SA