Lubicie owoce morza? Sprawdźcie dwa proste przepisy na pyszne krewetki
Anna Lewandowska w ostatnim wpisie na Instagramie udostępniła kilkudaniowe menu na następny dzień wyzwania. Trenerka tym razem postawiła na krewetki. Owoce morza to doskonałe źródło białka i wielu innych potrzebnych witamin. Jak je przygotować?
Anna Lewandowska podała dwa świetne przepisy na krewetki
Na samym początku Lewandowska poleca zacząć dzień od czegoś słodkiego. Owoce morza, w tym przypadku krewetki, sprawdzą się na danie obiadowe oraz późną kolację.
Śniadanie - krem bananowo-czekoladowy
- pół garści suszonych niesiarkowanych daktyli;
- 3/4 szklanki mleka kokosowego;
- 1 i 1/3 szklanki gorzkiego kakao;
- po szczypcie cynamonu, kardamonu i soli morskiej;
- 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- łyżka masła z nerkowców;
- 3/4 banana.
Przygotowanie: gotuj daktyle z kakao i przyprawami na mleku roślinnym około 10-12 minut. Dodaj masło orzechowe i banan, wtedy dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
Przekąska - koktajl porzeczkowy z masłem orzechowym
- 1,5 garści czarnych porzeczek;
- 3/4 szklanki mleka kokosowego;
- łyżka pszczelego miodu;
- 1,5 łyżeczki proszku aroniowego do shake'ów;
- łyżka masła z nerkowców.
Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję napoju.
Obiad - krewetki z czosnkiem, pomidorkami i makaronem
- 80 gramów żytniego makaronu;
- 3/4 łyżki klarowanego masła;
- ząbek czosnku;
- 130 gramów tygrysich krewetek;
- po szczypcie chili, soli morskiej i czarnego pieprzu;
- sześć pomidorków koktajlowych;
- kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie: ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż posiekany ząbek czosnku. Dodaj krewetki i przyprawy, następnie smaż przez około cztery minuty. Dodaj przekrojone na połówki pomidorki i duś wszystko kolejną minutę. Po tym czasie dosyp na patelnię makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą bazylią.
Kolacja - łódeczki z cykorii z krewetkami
- 3/4 łyżki klarowanego masła;
- ząbek czosnku;
- 100 gramów tygrysich krewetek;
- jedna cykoria;
- pół czerwonej papryki;
- kilka listków świeżej bazylii;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- łyżeczka pszczelego miodu;
- łyżeczka soku z cytryny;
- szczypta chili.
Przygotowanie: Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż posiekany czosnek. Wtedy dodaj krewetki i przyprawy. Smaż przez cztery minuty. W międzyczasie przekrój cykorię na pół i podziel na liście. Do łódeczek z cykorii przełóż usmażone krewetki. Przygotuj domową salsę: pokrój w drobną kostkę paprykę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej łódeczki z krewetkami.
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Dieta a trening - jak bilansować posiłki? Anna Lewandowska udostępniła przykładowe menu do 1800 kcal
-
Honorata Skarbek w zeszłym roku zrzuciła 10 kilogramów. Celebrytka zdradziła, jak wyglądały jej treningi
-
Marzy ci się płaski brzuch? Zacznij od kuchni! Te zmiany w diecie wprowadź od razu
-
Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Pięć ćwiczeń z lekkimi ciężarkami, które maksymalnie wykorzystują nasze możliwości. Poprawa kondycji gwarantowana
- Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
- Dieta makrobiotyczna ma zapewnić dobre samopoczucie i wzmocnić odporność. Na czym konkretnie polega?
- Intensywny trening Naomi Campbell. Modelka jest w świetnej formie!