Czym tak naprawdę jest zbilansowana dieta? Podpowiadamy, czego nie powinno zabraknąć na twoim talerzu

Wiele mówi się o korzyściach płynących ze zbilansowanej diety, jednak często brakuje szczegółów jej stosowania. W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości.

Zbilansowana dieta ma na celu zapewnienie organizmowi składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Aby to osiągnąć, w jadłospisie nie powinno zabraknąć przede wszystkim świeżych owoców i warzyw, całych ziaren, roślin strączkowych, orzechów i chudego białka. 

Pełnowartościowa dieta to jednocześnie zapewnienie odpowiedniej do zapotrzebowania liczby kalorii. Warto jednak zadbać o to, by nie były to posiłki ubogie w składniki odżywcze, które zawierają tak zwane puste kalorie. W dobrze zbilansowanej diecie nie mam miejsca na fastfoody, słodkie napoje gazowane czy słodycze. Wysoko przetworzone produkty możesz zastąpić zdrowszymi wersjami, które bez trudu wykonasz w domu. 

Dlaczego zbilansowana dieta jest tak ważna?

Zbilansowana dieta dostarcza składników odżywczych, których organizm potrzebuje do efektywnej pracy. Bez zbilansowanego odżywiania twoje ciało będzie bardziej podatne na choroby, infekcje, zmęczenie i niską wydajność.

Zdrowa, pełnowartościowa dieta powinna zawierać następujące składniki odżywcze: 

  • witaminy, minerały i przeciwutleniacze
  • węglowodany , w tym skrobie i błonnik
  • białko
  • zdrowe tłuszcze

Skupmy się teraz na poszczególnych grupach produktów. Czego nie powinno zabraknąć w zbilansowanej diecie?

Owoce - są pożywne, stanowią smaczną przekąskę lub deser i mogą skutecznie zaspokoić apetyt na słodycze. Pamiętajmy, że owoce sezonowe zapewnią więcej składników odżywczych niż te importowane.

Warzywa - są kluczowym źródłem niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jedzenie różnorodnych warzyw o różnych kolorach pozwala uzyskać pełną gamę składników odżywczych. 

Produkty pełnoziarniste - obejmują całe ziarno, w tym łuskę. Dostarczają dodatkowe witaminy, minerały i przede wszystkim błonnik. Wiele osób uważa również, że pełne ziarna nadają potrawom smaku.

Nabiał - produkty mleczne zapewniają niezbędne składniki odżywcze, takie jak białko, wapń i witamina D.

Białko zwierzęce i roślinne - jest niezbędne do utrzymania i rozwoju mięśni, a także przyspiesza proces gojenia. Źródłami białka mogą być czerwone mięso, drób i ryby, ale też soczewica, fasola czy orzechy.

Tłuszcze - mają zasadnicze znaczenie w diecie, ale zawierają także sporą ilość kalorii. Unikaj tłuszczów trans i postaw przede wszystkim na oliwę z oliwek, olej lniany, tłuste ryby, orzechy, awokado czy jajka.

Staraj się, aby około połowa żywności pochodziła z owoców i warzyw, około jedną czwartą zajęło białko, a pozostałą część węglowodany pochodzące głównie z pełnych ziaren.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.